Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporne isplate

Hotel Park prijavio poreznicima zbog isplate u gotovini

'23.08.2013., Cakovec- Sindikalist i regionalni povjerenik Franjo Veble govorio o krsenju prava zaposlenika u cakoveckom Hotelu Park. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
26.08.2013.
u 13:11

Božidar Blažeka, direktor Uniona, koji upravlja hotelom, odbacuje optužbe sindikalista Veblea

 

Regionalni sindikalni povjerenik SSSH-a Franjo Veble predao je dokumentaciju Poreznoj upravi i zatražio nadzor zakonitosti poslovanja hotela Park u Čakovcu. Veble tvrdi da se situacija s kršenjem radničkih prava od prošle godine do danas nije poboljšala. Naprotiv, tvrdi da je još i gore.

– Uprava je u pokušaju restrukturiranja izradila nove koeficijente koje smo već u prvom koraku osporili jer se razgovaralo o imenima i prezimenima zaposlenika, što je protuzakonito. Koeficijenti moraju biti vezani uz radna mjesta, a ne imena. Sjeli smo, napravili novi prijedlog i dostavili ga upravi, uz napomenu da hotel radnicima koji ne prihvate nove ugovore o radu mora isplatiti otpremnine. Tu se počelo komplicirati – rekao je Veble, koji je još 14. svibnja upravi poslao dopis sa zahtjevima. Uprava, napominje, nije ispoštovala zahtjeve za priznavanja prava na godišnje odmore, a zatraženo je i da se radnicima omogući da iskoriste slobodne dane ili da im se isplate naknade za prekovremene sate.

– Plaće su se jedno vrijeme isplaćivale po jednostrano donijetim koeficijentima, pa su se pojavile razlike, koje se, prema izračunu vještaka kojeg smo sami angažirali, kreću od 3900 do 17.000 kuna. Nismo naišli na razumijevanje, pa smo podigli tužbe. Kad je hotel počeo dobivati pozive na ročišta, ponudili su nagodbu i plaćanje u tri rate, na što smo pristali. No, pokazalo se da su isplate isplaćene u gotovini, čime je zakinuta Porezna uprava i fondovi za doprinose – rekao je Veble novinarima.

Božidar Blažeka, direktor Uniona, koji upravlja hotelom, tvrdi da Vebleove optužbe ne stoje.

– Morao bih prvo čuti tonski zapis onoga što je rekao, pa tek onda komentirati. Mogu samo reći da poštujemo zakone i da u ovoj teškoj situaciji plaće isplaćujemo na vrijeme – ističe direktor Blažeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije