Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zatvor za isticanje simbola fašizma, HNS nas podržava

– Budemo li imali većinu u Saboru, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo – kaže Boris Miletić
19. rujna 2017. u 08:11 118 komentara 5084 prikaza
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Oporbeni IDS izradio je prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što naravno podrazumijeva i isticanje simbola, pa i pozdrava “za dom spremni”, koji se vežu za ustaški režim.

Davor Bernardić 'Braniteljski pozdrav' Logoraši pozvali Bernardića da ne kriminalizira pozdrav 'Za dom spremni'

Još ne otkrivaju koliku zatvorsku kaznu predlažu jer prijedlog izmjena Kaznenog zakona upravo finaliziraju i vrlo će ga brzo uputiti u Sabor, ali računaju na podršku lijevo-liberalnih stranaka, dakle i SDP-a i HNS-a kao i GLAS-a, predstavnika manjina, ali i “umjerene desnice”. Jedino ne očekuju podršku Mosta jer Boris Miletić, šef IDS-a, kaže da je Most još desniji od HDZ-a.

Bez kazne za komunizam

Iako Miletić kaže da formalno o konkretnoj podršci parlamentarnih stranaka njihovom restriktivnom prijedlogu izmjena zakona još nisu razgovarali (premda podršku očekuju), neformalnih je razgovora ipak bilo. Tako IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika kaže da vjeruje u podršku petero HNS-ovih zastupnika, a to ufanje temelji na razgovorima s HNS-ovim saborskim zastupnicima.

– Vjerujem da će nas HNS podržati, tako proizlazi iz naših razgovora sa zastupnicima HNS-a – rekao nam je Demetlika. Iako IDS predlaže zatvorske sankcije za sve simbole koji se vežu uz ustaški režim, nijednu kaznu ne predviđa za simbole komunizma.

 

– Simbole zla komunizma, poput Golog otoka, svi smo osudili. Ne možemo izjednačiti komunizam s ustaškim režimom, pod zvijezdom petokrakom Istra je vraćena matici domovini – odgovorio je Miletić na pitanje o nepredviđenim restrikcijama za simbole komunističkog režima. IDS, nastavio je, u skladu s europskim primjerima Njemačke, Italije... predlaže zakon kojim, kako je rekao, napokon moramo osuditi zločinački režim. No teško da IDS-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona u Saboru može proći, pogotovo bez Mosta. HDZ pak, kako doznajemo u toj stranci, ne namjerava podržati nikakve prijedloge zakona, pa tako ni IDS-ov, s obzirom na to da Vlada kani predložiti svoj zakon kojim bi se regulirao odnos prema simbolima totalitarnih režima nakon što Vijeće za suočavanje s prošlošću izradi smjernice. U HDZ-u smatraju da bi bilo logično da se i HNS, njihov partner u Vladi, ponaša kao dio vladajuće većine i da svoju podršku daju zajedničkom zakonu koji bi trebala predložiti Vlada.

IDS se ubacio u show

Kada je riječ o zastupnicima manjina, premda su i oni dio parlamentarne većine, očekivano je da oni podrže IDS-ov zakon s obzirom na to da su manjinci, posebno SDSS, nezadovoljni rješenjem o preseljenju HOS-ove spomen-ploče u Novsku u čijem je grbu i dalje pozdrav “za dom spremni”.

– Ako budemo imali većinu, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo – rekao je Miletić. Nakon mini krize vlasti zbog HOS-ove ploče i intervjua ministra pravosuđa u Večernjem listu, i IDS se ubacio u show.

Marinko Jurasić Flego nije pažljivo čitao odluku Ustavnog suda o Šimuniću nacizam,svastika VISOKE KAZNE Nakon niza incidenata Italija zabranila nacističke i fašističke simbole Zagreb: HOS-ovci održali konferenciju vezano uz spomen ploču u Jasenovcu MARINKO JURASIĆ Treba li zabraniti i hitlerovski brk Marka Skeje?
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • kruti194:

  može drug miletić,takodjer onda za mahanje petokrakom i urlanje drugu zločincu titu isto ĆORKA, pa da vidimo!!!

 • Avatar FrancJunior
  FrancJunior:

  O komunistickim i cetnickim simbolima, kojih je Hrvatska prepuna....niti rijeci!!!

 • CrniMax:

  Miletića treba strpati u zatvor kao veleizdajnika jer ne priznaje suverenitet Hrvatske, lik izmišlja paraputovnice i blati RH gdje god stigne. Smrad od čovjeka.