Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOalicijski sastanak

Horvat o stanu koji koristi Frka Petešić: Nikakve ekspresne obnove nije bilo. Dogodio se proces samoobnove

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
18.01.2022.
u 15:17

Kao generalni zaključak o cijelom sastanku, vladajuća većina je stabilna i daje potporu Vladi u projektima, kazao je šef saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić

Ministar Darko Horvat i šef saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić održali su konferenciju za medije nakon održanog koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

"Razgovarali smo o svim temama. Kao generalni zaključak o cijelom sastanku vladajuća većina je stabilna i daje potporu Vladi u projektima. Upoznali smo partnere s aktivnostima na obnovi, zatim smo raspravljali mjere koje poduzima Stožer civilne zaštite. Bilo je riječi o mjerama za koje je zadužio resorne ministre, kako bi se ublažilo podizanje cijena energenata, bilo je riječi i o opisu stanovništva i mjerena za smanjenje depopulacije stanovništva, radu Sabora", kazao je Bačić.

"Utvrdili smo da je vladajuća većina zadovoljna s izvješćem koje je predsjednik Vlade podnio", dodao je. "Sastanak je trajao tri sata, svi su iznijeli stavove", kazao je. 

Ministar Horvat komentirao je slučaj stana koje koristi Frka Petešić " Nikakve ekspresne obnove nije bilo. Dogodio se proces samoobnove. Pozivam građane koji su sposobni za to neka se jave. U Jurišićevoj su sustanari sjeli za stol i donijeli odluku i za takvu odluku bila im je potrebna suglasnost Državnih nekretnina. Da je u tom stanu bio netko drugi, postupak bi bio identičan", kazao je ministar Horvat. Pozvao je građane Zagreba da u takav proces uđu sami.

Što se tiče inicijative oporbe za njegov opoziv kazao je da oni nemaju što drugo raditi. "Bit će vrlo teško opoziciji skupiti dovoljan broj ruku”, dodao je. 

Horvat je rekao da obnova ide svojim tijekom. "Sve ima svoju dinamiku. Neki će se isključivo financirati iz Fonda solidarnosti, neki iz NPOO-a i to ne na uštrb poduzetnika. Tu su i raznorazne financijske institucije. 86 milijardi je šteta u Zagrebu od potresa. Fond solidarnosti dodijelio je Hrvatskoj 5,1 mlrd. Ono što će biti opravdani trošak financirat ćemo kroz Fond solidarnosti, a za sve ostalo novac moramo priskrbiti sami. Za ovaj oblik obnove koji smo mi zamislili, cjelovita obnova javnog i konstrukcijska obnova privatnog, trebamo nešto više od 40 milijardi kuna, a za to se trebamo dobrano oznojiti, ali i u realizaciji tih projekata, a ne samo pribavljanju novca. Sav administrativni dio je završen. Provedbena tijela su jasna, 14 natječaja, 10 provedbenih tijela. Na Banovini je provedbeno tijelo Središnji državni ured", kazao je.

"Oznojili smo se da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo dopustiti da se bilo koji euro vrati u Bruxelles", komentirao je najave da će Hrvatska morati vratiti europski novac za obnovu. Dodao je da rokovi nisu sveto pismo.

"Oporbu prisluškujemo sa strane i nisu nam prioritet", komentirao je Horvat kritike iz oporbe. "Ima različitih demontera, neki su se otkrili, a neki će se otkriti", kazao je na pitanje ima li demontera. 

"Mi možemo ovdje se nadmudrivati, moj prioritetni zadatak je obnova i drugi je ustrojiti efikasan sustav kako državnu imovinu staviti u prihod državnog proračuna", dodao je.

Bačić je rekao da ministar Drako Horvat ima potporu vladajuće većine. 

 

Komentara 4

DU
Deleted user
15:48 18.01.2022.

Gotovo da je Guinnessovu knjigu koliko ta bagra nema ni srama ni morala ni etike, a opet s druge strane vlada 30 godina!

TM
trade_mark
16:14 18.01.2022.

ovaj gospodin je politički hodajući mrtvac. zašto mu mediji uopće daju prostor??

K3
Krešimir_3007
16:46 18.01.2022.

prestrašno. i iza te jedne riječi može se napisati knjiga spinova, nevjerojatnih objašnjenja, obmana, nesposobnosti za posao na koji su pojedinci postavljeni. kao da pričaju bajke djeci u vrtiću. sreća je da su ljudi toliko puta obmanuti da više nitko ni ne reagira s prevelikim čuđenjem. tužno za jednu prelijepu zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije