Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senka Janček, vodite

Hortikulturni djelatnik godine: Pohvale građana su mi najvažnije

'Podravina-bilogora, 18.10.2012. Daruvar Senka Janci je vec 15 godina vezana uz uredenje Julijeva parka Michael Palijan / VLM                         '
Foto: 'Michael Palijan / VLM'
1/3
19.10.2012.
u 09:18

Daruvarska agrotehničarka danas će se u Dubrovniku okititi nagradom Zeleni cvijet zlatnog znaka, koju svake godine dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica

Daruvar i njegov Julijev park su već stari znanci Turističke zajednice Hrvatske, koja ih je dosad već nekoliko puta okitila Zelenim cvjetovima zlatnoga znaka. U ovogodišnjoj akciji još jedna nagrada zlatnoga znaka stiže u Daruvar, ovoga puta u ruke Senke Janček, voditeljice odjela hortikulture Daruvarskih toplica.

Potvrda dobrog rada

Ona će danas u Dubrovniku primiti najvišu nagradu HTZ-a u kategoriji hortikulturnih djelatnika godine. To će biti ponajbolja potvrda njezinom radu i trudu koji je sa svojim djelatnicima uložila u izgled Julijevog parka, jednog od najljepših i najstarijih u Hrvatskoj.

– Uz park koji se prostire na 9,5 hektara vezana sam proteklih 15 godina, od toga posljednje tri kao voditeljica hortikulture. Kao kulturno dobro iznimne vrijednosti zahtijeva puno stručnog i fizičkog truda, pa smo u Odjelu svi zaslužni za njegov izgled-kazala je S. Janček.

Ključni turistički adut

Naime, osim nje u Odjelu je još šest djelatnika koji svakodnevno brinu o perivoju u kojemu su deseci vrsta cvijeća, grmova, 60-ak vrsta drveća, pretežito domaćih, ali i nešto egzotičnih vrsta, koje su bile modni trend u 19. stoljeću u vrijeme grofa Julija Jankovića. Kako bi park bio jedan od ključnih turističkih aduta u Daruvaru redovito se uređuje trava, živica, te izmjenjuju proljetnice i ljetnice koje hortikulturna služba sama uzgaja. Ove godine su uzgojili oko 15.000 proljetnica i isto toliko ljetnica, te drugog cvijeća, koje osim parka krasi i interijer hotela Termala.

– Taj me posao oplemenjuje i potpuno sam mu predana. Dakako da me raduje nagrada koja će mi biti odličan poticaj da još jače "zapnem", ali me raduju i redovite i dobre reakcije Daruvarčana, a zna se da su domaći ljudi najbolji i najiskreniji kritičari-priča najbolja hrvatska hortikulturna djelatnica, agrotehničarka koja je trenutačno na studiju agronomije.

Uskoro će park doživjeti temeljiti facelifting prema projektu koji će biti kandidiran europskim fondovima, pa će umijeće i stručnost S. Janček i njezina Odjela u njegovu održavanju ponovno doći do izražaja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije