Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Homoseksualci u Sloveniji moći će posvajati djecu

svetlik
Arhiva VL
21.09.2009.
u 19:06

To su, osim uvođenja obiteljske medijacije u rješavanju obiteljskih sporova, glavne novosti obiteljskog zakonika koji je jučer u javnu raspravu dala vlada lijevog centra premijera Boruta Pahora.

Homoseksualni parovi u Sloveniji bit će u svim pravima i obvezama koje proizlaze iz bračne zajednice izjednačeni s heteroseksualnim parovima, a bračna je zajednica definirana kao životna zajednicu dviju osoba istog ili različitog spola. Djecu nitko neće smjeti kažnjavati tjelesnim kaznama, a djeca će dobiti zaštitnika svojih prava.

To su, osim uvođenja obiteljske medijacije u rješavanju obiteljskih sporova, glavne novosti obiteljskog zakonika koji je jučer u javnu raspravu dala vlada lijevog centra premijera Boruta Pahora. Mnoge su parlamentarne i izvanparlamentarne stranke već najavile svoje negodovanje, pa ne isključuju ni mogućnost poziva Slovencima da se o takvim rješenjima izjasne na referendumu.

Slovenski ministar rada Ivan Svetlik kaže da će novi zakonik istospolnim parovima, uz sklapanje braka (sada je u Sloveniji moguća samo registracija istospolne bračne zajednice), omogućiti posvajanje djece te sređivanje prava nasljedstva. Tako se nastoji regulirati položaj djeteta jednog od roditelja iz prijašnje bračne veze kojem novi bračni partner sada ne može dati nikakvu zaštitu, kaže Svetlik.

Dijete postaje glavni dio slovenske obitelji pa će se kao obitelj smatrati životna zajednica djeteta s jednim ili dvoje roditelja, odnosno drugom odraslom osobom koja trajno skrbi za dijete i preuzima za njega odgovarajuće obveze i prava. U Ministarstvu rada kažu da obitelj čini dijete, pa ako nema djeteta, nema ni obitelji, a ta je formulacija odraz stvarnosti u Sloveniji gdje je već velik broj tzv. jednoroditeljskih obitelji. Za unošenje više reda u imovinskim bračnim odnosima omogućuje se dobrovoljno sklapanje predbračnog ugovora o imovinskim odnosima.

Ključne riječi

Komentara 25

KA
karlovcankica
20:24 21.09.2009.

rakun jesi to ti gori na slici..ili je to tvoj partner?

IZ
izgnanik
21:32 21.09.2009.

ovim zakonodavcima izgleda nisu draga ni sopstvena djeca cim su izglasali ovakav zakon

TY
Tyrael
19:39 21.09.2009.

Neinteligentna bando, bolje da djeca imaju dvije mame nego nijednu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije