Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seizmičko istraživanje

Holy: Sumnja se da je Vlada Spectrumu ustupila stare Inine podatke

Mirela Holy
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
31.01.2014.
u 12:03

Na konferenciji za novinare u Saboru rekla je da javnost uopće nije bila upoznata s planom Vlade da se provedu istraživanja našeg podmorja

Mirela Holy poručila je danas da je upitan odnos Vlade i tvrtke Spectrum koja provodi seizmičko istraživanje hrvatskog podmorja jer postoji sumnja da je Vlada Spectrumu ustupila stare Inine podatke o prije provedenim istraživanjima.

Na konferenciji za novinare u Saboru rekla je da javnost uopće nije bila upoznata s planom Vlade da se provedu istraživanja našeg podmorja te da je tvrtka Spectrum izabrana bez javnog natječaja i poštovanja bilo kakve procedure.

– Postavlja se pitanje tko je donio ovakvu odluku i kako Vlada brani interes da privatnoj tvrtki daje u ruke strateške interese Hrvatskoj koje će ta tvrtka poslije prodavati? To je štetno ekonomski, ekološki i politički – poručila je Holy te podsjetila da je Jadran već potpuno istražen budući da je Ina već desetljećima provodila 2D i 3D skeniranja te da se ti podaci o potencijalnim nalazištima nalaze u Hidrološkom institutu. Sada se, dodaje, već vidi da je Spectrum počeo trgovati podacima dobivenim ovim istraživanjem.

– Postavlja pitanje čijim podacima Spectrum uopće raspolaže i postoji li sumnja da je Vlada već prepustila podatke Ine koji su skupljani više desetljeća. Ako je to točno, onda se radi o ustupanju ne samo strateških energetskih podataka privatnoj tvrtki da raspolaže s njima, što može samo "banana država", nego je na taj način u velikoj mjeri oštećena Ina, ali i država zbog toga što je ona kao vlasnica Ine u stvari provodila taj tip istraživanja – jasna je Holy.

Kada je od Vlade tražila podatke o ovom slučaju, kazala je, dobila je odgovor da je tvrtka Spectrum već radila na Mediteranu i da je najbrže reagirala putem veleposlanstva Velike Britanije.

– Tu se dogodilo jako veliko brljanje s procedurom, rokovima i istraživanjem. Ta tvrtka, umjesto da se obraća Ministarstvu znanosti preko vanjskih poslova, direktno je radila s Ministarstvom znanosti – čudi se Holy kojoj sve ovo izgleda kao "šlamperaj ili postupak pogodovanja jadnoj privatnoj stranoj tvrtki koja je u vlasništvu JP Morgana – glavnog krivca za ekocid u Meksičkom zaljevu".

Atana Grbić-Martinović, članica predsjedništva stranke ORAH upozorila je i na skeniranje Jadrana napravljeno zvučnim topovima. – Svatko tko je preživio rat zna kako detonacija može biti bolna, a zamislite kako je kad se događa na dnu mora. U ovo doba, kada se svi okreću obnovljivim izvorima energije, suludo je da mi radimo ovo. Jake detonacije na dnu su štetne, pobunila se i organizacija Ocean care – upozorila je Grbić-Martinović te zaključila da tako prostituiramo naše more.

Komentara 15

CR
crocro
12:21 31.01.2014.

Što još nećemo doznati? Jer ako je ovo točno što piše i što izjavljuje gđa. Holy onda je može govoriti čak o izdaji Hrvatskih nacionalnih interesa. Jučer čitam tko se savjetuje predsjednika Josipovića, a dans čitam ovo što piše. Pa što se to događa u Hrvatskoj i u čijem intersu?

VE
verakruz
12:39 31.01.2014.

Ako je to istina, a sve su prilike da jeste, drugarica Holi treba da podnese kaznenu prijavu, jer su INA-ni podaci bili najstroža državna tajna. Drugarice Holi, sada nastavi to što si počela i predaj prijavu nadležnim tijelima.

CA
campa
12:38 31.01.2014.

Čisto sumnjam da se ovdje radi o šlamperaju.Očito je netko iz vrha vlasti odlučio državne interese podrediti osobnim za šaku škuda.Ništa čudno za naš politički vrh .Zar nismo svjedoci afera gdje su pojedini političari stekli milijune a nitko ih nee provjerava.Kod nas još nitko nije odgovarao za ugrožavanje Hrvatskih interesa kako namjernih tako i nehotičnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije