Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanje planeta

Holy: S vodom se ponašamo kao pijani milijarderi, otpad nije smeće

mirela holy (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
15.05.2012.
u 15:12

Hrvatska prema izračunu troši 2,36 planeta te se ubraja među zemlje koje pretjerano iscrpljuju resurse

Hrvatskoj je neophodan barem još jedan planet za ovakav način života, dio je to WWF-ova “Izvještaja o stanju planeta”, vodeće studije koja se objavljuje svake dvije godine u cijelome svijetu, a koju potpisuje nizozemski astronaut Andre Kuipers iz Međunarodne svemirske postaje. Hrvatska tako prema izračunu troši 2,36 planeta te se ubraja među zemlje koje pretjerano iscrpljuju resurse.

– Koristimo 50 posto više resursa nego što planet može proizvesti. Kako bi vratili zdravlje planetu, moramo riješiti uzrok problema: prekomjernu potrošnju i porast broja stanovništva – poručila je Irma Popović Dujmović iz hrvatskog ureda WWF-ova Mediteranskog programa. U usporedbi s Hrvatskom, Bosna i Hercegovina i Srbija imaju niži ekološki trag, dok Slovenija premašuje Hrvatsku trošeći 2,93 planeta.

– Država je dužna postaviti okvir za održivi sustav resursa. Promjene trebaju obuhvatiti energetiku, poljoprivredni kao i vodni sektor jer se upravo s vodom ponašamo kao pijani milijarderi. U Hrvatskoj najveću emisiju plinova stvaraju automobili pa se na tome području mora nešto poduzeti – naglasila je Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode. Naglasila je da se otpad mora prestati tretirati kao smeće jer je riječ o vrijednoj sirovini kojom ćemo smanjiti pritiske na prirodne resurse.

– Ne čudim se što ljudi ne paze na okoliš jer im se prije toga treba osigurati sva potrebna infrastruktura kako bi odvajali otpad, ali kako bi i tim odvajanjem ostvarili i neke benefite poput smanjenih računa. Tako su, primjerice, motivirani smanjiti potrošnju električne energije kako bi im i računi bili manji – zaključila je ministrica Holy.

Ključne riječi

Komentara 208

OB
-obrisani-
16:31 15.05.2012.

Eto sad znamo kako se Holy ( cudno ime ) ponasa sa vodom nije kriva ali meni je ova baba ruzna i pretjeruje sa maskarom

FO
ford
16:49 15.05.2012.

Da, Hrvati troše dvostruko više od... a ne Kina, SAD & CO. Da, Hrvata je previše, a ne Kineza, Indijaca, Afrikanaca... Ima još koja glupost koju ova ministrica nije izjavila?!

OB
-obrisani-
21:23 15.05.2012.

Zašto se s vodom nebi ponašali rastrošno? Imamo je do mile volje nedaju nam telefonirati, nedaju nam struju i plin hoće li nam olinjali komunisti zabraniti i disanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije