Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radni ručak

Hollande u EK: Politika štednje kriva je za povratak recesije

François Hollande (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
15.05.2013.
u 18:45

Hollande se "pohvalio" kako nijedan francuski predsjednik u posljednjih 16 godina nije posjetio Europsku komisiju, ali činjenica da je on prvi od 1997. možda više govori o njegovoj slabosti nego o snazi.

Francuski predsjednik François Hollande održao je radni ručak sa 27 europskih povjerenika u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu i okrivio politiku štednje kao glavni razlog zbog kojega je njegova zemlja, prema danas objavljenim podacima, ponovno zapala u recesiju. – Sve su zemlje zahvaćene. Francuska je, kao i druge zemlje, također zahvaćena – komentirao je Hollande povratak recesije.

Hollande se "pohvalio" kako nijedan francuski predsjednik u posljednjih 16 godina nije posjetio Europsku komisiju, ali činjenica da je on prvi od 1997. možda više govori o njegovoj slabosti nego o snazi. Hollande očajnički treba od Europske komisije preporuku za odgodom smanjenja deficita francuskog proračuna. Pred novinarima u Europskoj komisiji francuski predsjednik je izjavio da su mu Barroso i europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Olli Rehn obećali da će dopustiti Francuskoj dvogodišnju odgodu za smanjenje deficita ispod 3 posto.

– Ako je odobre zemlje članice, odgoda od dvije godine treba biti iskorištena za ubrzavanje strukturnih reformi o kojima ovisi gospodarski rast u budućnosti – rekao je Barroso. Drugim riječima, u zamjenu za dvogodišnju odgodu Francuska mora pokazati vjerodostojan plan brzih reformi. Europska komisija će 29. svibnja objaviti obvezujuće gospodarske preporuke za svaku zemlju EU pojedinačno, a preporuke za Francusku bit će jedne od najpozornije praćenih.

Francuska ima drugo najveće gospodarstvo u eurozoni. Prema ranije preuzetim obvezama, Francuska je trebala do kraja ove godine smanjiti deficit na 3 posto, ali zbog slabog rasta, koji se u posljednja dva tromjesečja pretvorio u pad od -0,2 posto BDP-a, taj cilj više ne može doseći i sada računa s deficitom od 3,7 posto u 2013. godini. Njemačka je, prema danas objavljenim podacima Eurostata, za dlaku izbjegla službeni ulazak u recesiju. Nakon što je u posljednjem tromjesečju 2012. imala pad od -0,7 posto BDP-a, u prvom tromjesečju 2013. imala je rast od 0,1 posto. Recesijom se smatra pad BDP-a u dva uzastopna tromjesečja.

>>Europa: Usporavanje štednje u zamjenu za brze reforme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije