Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU-a

Hollande: Došao sam ovamo da urazumim Camerona i Merkel

Angela Merkel Hollande
DPA/PIXSELL
07.02.2013.
u 21:05

Sad ili nikad - Bit će teško, ali proračun se mora dogovoriti upravo sad jer politički kalendar otežava mogućnost dogovora u idućim mjesecima

Francuski predsjednik ušao je u zgradu sa stavom “dolazim urazumiti svakoga tko nije razuman”. Britanski premijer Cameron je taj koji u očima Francuza nije razuman, ali on je na ulasku i dalje inzistirao na istome: “U studenom, kad smo posljednji put pregovarali, brojevi su bili previsoki i moraju se smanjiti”. Ako se ne smanje, dodao je Cameron, neće biti dogovora.

Nužan je kompromis

Francuska i Velika Britanija stoje na suprotstavljenim pozicijama u pregovorima o sedmogodišnjem proračunu EU za razdoblje 2014.-2020., koji bi trebao biti dogovoren na danas započetom summitu EU u Bruxellesu.

– Bit će teško postići dogovor, ali proračun moramo dogovoriti sad ili nikad! Politički je kalendar u zemljama članicama EU takav da ne pojednostavljuje, nego samo otežava mogućnost dogovora u sljedećim mjesecima. Nemamo izbora nego pronaći kompromis na ovom summitu – rekao je visoki izvor iz EU na brifingu na kojemu je bio i Večernji list.

Prva runda pregovora o proračunu u EU odigrala se u studenom i završila je neuspješno. Dogovor tada nije postignut jer su Velika Britanija, Nizozemska, ali i Njemačka i još neke zemlje tražile da se smanji prijedlog koji je tada bio na stolu.

Prvotni prijedlog Europske komisije predviđao je da proračun 2014.-2020. iznosi 1033 milijarde eura (gdje je za Hrvatsku bilo predviđeno 13,7 milijardi eura), ali u studenom je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy iznio štedljiviji prijedlog – 973 milijarde eura. Van Rompuy je jučer otvorio sastanak Europskog vijeća prijedlogom koji nastoji zadovoljiti zahtjeve za još većim rezovima, ali i zahtjeve Francuske i istočnoeuropskih zemalja koje traže da se ne dira u CAP (zajedničku poljoprivrednu politiku koja je važna Francuzima) i u koheziju (koja je važna zemljama srednje i istočne Europe).

Njemačka kancelarka Angela Merkel večer prije summita bila je u Parizu, gdje je s predsjednikom Françoisom Hollandeom gledala prijateljsku nogometnu utakmicu Francuske i Njemačke.

Dosta udaljeni stavovi

Uoči utakmice razgovarali su kako pomiriti različite stavove o proračunu EU. Njemačka je ovaj put sklona argumentima Velike Britanije i smatra da je logično da EU u svome proračunu pokazuje istu politiku štednje koju pokazuju u svojim nacionalnim proračunima.

– Ne možemo još reći hoće li biti dogovora. Stavovi su još uvijek dosta udaljeni – rekla je Merkel u Bruxellesu.

>>Hrvatska bi mogla dobiti tri puta više novca od Slovenije

Komentara 4

ZV
Zvončiva
22:21 07.02.2013.

Nadajmo se da će Merkel izgubiti na idućim izborima...a onda će se ova sebična politika Njemačke napokon promijeniti.....jer dosta je bilo i rezova i štednje....Evropa stagnira zbog te njene politike....a SAD izlazi iz krize

KA
Kakma
09:34 08.02.2013.

KIako se grobari(Francuzi) bore za svoje privilegije,jer oni daleko najvise dobivaju od EU fondova za svoju poljoprivredu,a onda visak kojega ne uspiju plasirati,bacaju u smece,samo da cijene ne idu dolje.Koja pokvarena politika.

ER
EUGEN ROMMEL
09:55 08.02.2013.

gledajte, Njemci jedini u ovoj je..... EU nešto proizvode i stvaraju, dok drugi sele proizvodnju u aziju čime se par ljudi bogati a radnici su bez posla! I onda bi tekvim zemljama koje su to dopustile, Njemačka trebala davati svoje novce??? Kakav idiotizam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije