Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'u određenim okolnostima'

Hofer: I Austrija bi mogla održati referendum o izlasku iz EU

Norbert Hofer
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/4
02.07.2016.
u 12:26

"Ako bi se Europskoj uniji pridružila Turska (...) postojao bi legitiman razlog upitati austrijski narod o njihovoj volji za ostankom u takvom okruženju", kazao je Hofer.

Norbert Hofer, kandidat austrijske krajnje desnice koji je dobio novu priliku za pobjedu na predsjedničkim izborima, danas je izjavio da bi "u određenim okolnostima", njegova zemlja mogla održati referendum o izlasku iz Europske unije.

Hofer, čelnik Slobodarske stranke, razgovarao je za talijanske novine Corriere della Sera nakon što je jučer austrijski Ustavni sud donio odluku o ponavljanju svibanjskih predsjedničkih izbora na kojima je Hofer tijesno izgubio od Alexandera Van der Bellena, suparnika iz stranke Zelenih.

"Ako bi se Europskoj uniji pridružila Turska (...) postojao bi legitiman razlog upitati austrijski narod o njihovoj volji za ostankom u takvom okruženju", kazao je Hofer. Prema njegovim riječima, "također bi i promjene europskih sporazuma koje bi vodile prema daljnjem smanjivanju kompetencija država članica automatski rezultirale referendumom".

Austrijski Ustavni sud presudio je jučer da se drugi krug predsjedničkih izbora mora održati ponovno zbog utvrđenih nepravilnosti, uključivo onih vezanih uz prebrojavanje glasova koji su stigli poštom.

Hofer je 22. svibnja izgubio izbore od bivšeg čelnika Zelenih Alexandra Van der Bellena za manje od jednog postotnog boda. Van der Bellen je na kraju proglašen pobjednikom s 50,3 posto glasova naspram 49,7 posto Hoferovih. Do održavanja novog drugog kruga izbora, bivšeg predsjednika Heinza Fischera zamijenit će privremeno tri parlamentarna dužnosnika, uključivo Hofera.

>> Ustavni sud: Ponovite izbore za predsjednika, neregularni su!

Komentara 11

DU
Deleted user
12:38 02.07.2016.

U Austriji ipak nemože proći izborni inženjering i laiku je bilo jasno da su glasovi bili namješteni jer je odjednom stigla kutija za ljevičare

NE
nemanatrag
15:28 02.07.2016.

Zašto ne glasati za izlazak iz ove tužne galaksije u kojoj smo zaglavili ne svojom voljom?

OK
okvarbudovič
16:52 02.07.2016.

eu umjetna tvorevina se raspada polako ali sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije