Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MOŽE I S POVEZOM NA OČIMA'

Čovjek koji prkosi visinama: Turisti zadržavaju dah dok on ležerno šeta po žici...

Slunjanin Darko Matešić hodajući po sajli iznad Korane prava je atrakcija turistima
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
24.08.2021.
u 08:38

Kada jednom uhvatite ravnotežu i tehniku, kada se naučite penjati te svladate tehniku postavljanja užadi, po žici možete hodati i s povezom na očima, kaže Matešić

Šećete li se Rastokama, vodeničarskim naseljem pokraj Slunja, pa na drvenom mostu primijetite nagurane turiste kako su bez daha, kao u zaustavljenom filmu, zagledani u kanjon nad Koranom pa onda odjednom razdragano počnu pljeskati, znajte da su fascinirani Darkom Matešićem, koji hoda po žici iznad kanjona zapjenjene vode!

Kako i ne bi bili, jer ovaj 30-godišnji Slunjanin pred njima vježba jedan od ekstremnih sportova koji ga najviše raduje – highline; na 20-ak metara visine hoda na žici iznad Korane, prebacuje se uokolo nje, i to uz osmijeh i mašući publici.

Vježba i koncentracija

Darko je inače po struci diplomirani geolog, trenutačno radi kao asistent na Rudarsko-geološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorand, a highlineom se bavi godinama.– Volim i skejtanje, vožnju kajakom, rafting na brzim rijekama, ali highline mi je najdraži ekstremni sport i s njim sam već obišao brojne lokacije u Hrvatskoj, ali i u Europi, gdje se slični meni bave tim sportom. Hodam po elastičnoj poliesterskoj traci, a sve je stvar vježbanja i koncentracije. Iznad Korane u Rastokama razvukao sam traku dugu 135 metara kako bih vježbao još 2019. i drago mi je da sam i atrakcija turistima koji su oduševljeni mojim hodanjem. Pitaju me kako se uspijevam održati na traci – kaže nam Matešić.

18.08.2021., Slunj - Tridesetogodisnji Slunjanin Darko Matesic zajubljenik je u adrenalinske sportove. Bavi se skejtanjem, kajakom i raftingom na brzim vodama a najveca ljubav mu je highline ili hodanje po elasticnoj poliesterskoj traci. Zadnje tri godine svoje vjestine koje trenira na raznim lokacijama pokazuje iznad kanjona rijeke Korane u Rastokama gdje je prava atrakcija brojnim turistima. Na visini od 15 metara Darko izvodi razne trikove na traci dugackoj 135 metara. Darko je inace doktorant na Rudarsko Geolosko naftnom fakultetu, a highlineom se bavi pet godina. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Na polarnoj stanici Arktika

Lani nije bio u Rastokama jer je godinu proveo na poljskoj polarnoj stanici na Arktiku, gdje je s ekipom stručnjaka provodio monitoring. Budući da je u Poljskoj već bio kao student u Erasmus programu, suradnju s poljskom polarnom stanicom ostvario je putem Geofizičkog instituta. No ovog je ljeta ponovno u Rastokama i ponovno okuplja brojne prolaznike koji zastaju da bi pogledali njegov “hod po žici”. Darko je vještinu hodanja na sajli naučio sam.– Moja je prva ljubav zapravo skejtanje. To sam kao klinac stalno radio i tako je sve počelo. Koordinacija koju sam tada stekao odlična je podloga za sve, pa i highline, koji nije tako strašno ekstreman kako izgleda, rafting je puno opasniji sport. Kada jednom uhvatite ravnotežu i tehniku, kada se naučite penjati te svladate tehniku postavljanja užadi, po žici možete hodati i s povezom na očima – zaključuje.  

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:48 24.08.2021.

E pa buraz nemoj se vezati sigurnosnim pojasom, nije fora... Ako padnes da te mozemo citati u crnoj kronici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije