Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA KUPOVINA Gradonačelnik Jagodine troši novac na afričke životinje

Hoće li žirafa iz Afrike izazvati krizu srbijanske Vlade?

zirafa-txt.jpg
import
23.10.2008.
u 18:11

Usprkos teškoj gospodarskoj situaciji i još uvijek aktualnom pitanju Kosova i (ne)prihvaćanja njegove neovisnosti, u Srbiji je ovih dana glavna politička tema jedna žirafa. Dobro ste čuli, žirafa, ona životinja s dugačkim vratom koja živi u Africi, a uskoro bi trebala postati stanovnik zoološkog vrta u Jagodini.

Ta žirafa čiji se prijevoz priprema nije ni svjesna kakvu je buru izazvala u jednoj zemlji za koju sigurno nikad nije čula.

Vlasnik spomenutog zoološkog vrta je Dragan Marković Palma, vođa stranke Jedinstvena Srbija i gradonačelnik Jagodine. Riječ je o čovjeku koji se nije libio "cvrkutati" sa Šešeljom putem izravne telefonske veze s Haagom, ali i čovjeku koji aktivno sudjeluje u današnjoj Vladi Srbije jer je koalicijski partner Tadićevom DS-u.

Sposoban je to političar, u svojoj Jagodini (bivšem Svetozarevu) izgradio je zoološki vrt, vodeni park i muzej voštanih figura.

Turistički potencijali i lokalni dnevnik
Svakodnevno u posjet Jagodini dolazi mnoštvo turista iz drugih srbijanskih gradova, a većina njih završi u anketi lokalne televizije Palma Plus čiji je vlasnik, pogađate, Dragan Marković Palma. Na kraju gotovo svakog dnevnika, koji nosi poetičan naziv "I bi dan", na rasporedu je reportaža o posjeti grupe turista nekoj od "jagodinskih znamenitosti". I to otprilike zvuči ovako:

Novinar: Kako vam se sviđa ovde u Jagodini?

Turist: Lepo, jako lepo, svaka čast vašem gradonačelniku.

Novinar: Kakva je higijena?

Turist: Ma odlično, sve je super, da je barem ovako kod nas u Nišu, mi bi bili srećni.

Novinar: Hoćete li opet da dođete?

Turist: Svakako da ću da dođem, i ne samo to, Jagodinu ću svima da preporučim.


Dragan Marković Palma

Valjda je žirafa jedna od životinja koja nedostaje u Palminu zoološkom vrtu. Cijela "afera žirafa" nastala je temeljem optužaba da će ta nesretna životinja biti kupljena novcem iz državnog proračuna tj. novcem za razvoj turizma koji je Palma dobio.

'Žirafu će mi darovati prijatelj Zoran'
Palma je ovih dana ponovno demantirao takve informacije i istaknuo da će žirafu dobiti na dar od gradonačelnika Ljubljane. Valjda je tom gradu ostalo ponešto novca od organizacije posjeta kraljice Elizabete II. pa su odlučili pomoći jagodinskom turizmu.

- To što sam rekao o žirafi je točno i tako će i biti, rekao je Palma novinarima u Skupštini Srbije koji su pitali je li točno da će žirafu dobiti na poklon od gradonačelnika Ljubljane, prenosi "Mondo".

- Žirafa neće biti kupljena iz srbijanskog proračuna. Žirafa će doći na poklon i žirafu ću dovesti ispred Skupštine da ju pokažem, a onda ću je poslati tamo odakle je došla - rekao je Marković.

Palma je okupljene podsjetio da je Jagodina dobila 25 milijuna dinara iz proračuna Srbije za skijašku stazu, ali je on, umjesto toga, odlučio izgraditi tri dječja vrtića.

'Ma kakva žirafa, nemam ja žirafu
Mediji u Srbiji tvrde da je Palma lagao jer je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković demantirao da će Jagodini pokloniti žirafu. Žirafe u zoološkom vrtu u Ljubljani nisu u vlasništvu vrta zbog čega ih oni ne smiju darovati. Direktor tamošnjeg zoološkog vrta kaže da bi Palma mogao zatražiti europski zajam za kupnju žirafe.

Što je prava istina, zasad se još ne zna. Neki mediji u Srbiji donose priču da je odluku o kupnji žirafe donijela srbijanska Vlada koja je osigurala 250.000 eura za kupnju ženke bojeći se da će Palma izaći iz Vlade i tako dovesti od novih izbora. Činjenica je i da je Palma u jednoj emisiji RTS-a odbio odgovarati na pitanja o žirafi.

Osim hvatanja žirafe negdje tamo u Keniji, treba platiti njezin prijevoz brodom do luke Bar pa zatim do Jagodine, sve je to skupo, a koliko god velika bila, čini se da slavna žirafa ipak neće srušiti srbijansku Vladu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije