Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Rimu

Hoće li se biskupi i episkopi uspjeti dogovoriti o Stepinčevoj ulozi u NDH

Sastanak u Rimu
Foto: Silvije Tomašević
1/2
13.07.2016.
u 08:00

Na tri sastanka u dva dana raspravit će se o metodologiji rada i dužini trajanja rada komisije nakon čega će ona izreći svoje mišljenje o Stepincu.

Prvi sastanak mješovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba razmotriti djelovanje kardinala Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata, započeo je jučer. Sastanak se održava u Rimu, u Augustinianumu, u prostorijama toga učilišta. Predviđeno je da će biti tri sastanka, u utorak ujutro i poslije podne te u srijedu ujutro, nakon čega će biti objavljeno priopćenje.

Odsjeli u hotelu Santa Marta

Moderator sastanka je otac Bernard Ardura (67), francuski svećenik rodom iz Bordeauxa, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti. Samim time što je Vatikan izabrao oca Ardura, povjesničara, za moderatora sastanka može se pretpostaviti u kojem bi se smjeru trebao kretati razgovor između predstavnika Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve. Otac Ardura ne želi da se raspravlja o svetosti blaženog Stepinca, već želi da se dođe do zajedničkih zaključaka na osnovi razmjene povijesnih informacija, analiza i produbljivanja saznanja o događajima iz Drugog svjetskog rata. Inače, Ardura je od 1997. bio tajnikom Papinskog vijeća za kulturu, a 2009. naslijedio je kardinala Waltera Brandmüllera na toj dužnosti.

Na tri sastanka u dva dana raspravit će se o metodologiji rada i dužini trajanja rada komisije nakon čega će ona izreći svoje mišljenje o Stepincu.

Osnivanje takve komisije preporučio je papa Franjo. U srijedu bi komisija, koja razgovara iza zatvorenih vrata, trebala obznaniti prvo priopćenje.

Podsjetimo da su članovi komisije s katoličke strane, odnosno Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, prof. dr. sc. Jure Krišto i prof. dr. sc. Mario Jareb. Članovi komisije s pravoslavne strane, odnosno iz Srpske pravoslavne crkve, petorica su episkopa, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakrački Jovan, episkop bački Irinej i bivši veleposlanik Srbije pri Svetoj Stolici Darko Tanasković. Svi članovi mješovite komisije, osim Tanaskovića, koji je ostao u Parizu, došli su na prvi sastanak. Do Augustinianuma su stigli svi zajedno iz Vatikana, gdje su, najvjerojatnije, odsjeli u hotelu Santa Marta, u kojem boravi i papa Franjo.

Samo se čeka potpis

Podsjetimo da je kardinala Alojzija Stepinca beatificirao papa Ivan Pavao II. 1998., a sada je sve spremno za njegovu kanonizaciju. Papa Franjo samo treba potpisati dokument o proglašenju svetim. Srpska pravoslavna crkva (SPC) protivi se Stepinčevoj kanonizaciji.

>> O Stepincu će Katolička crkva i SPC raspravljati bez uplitanja Vatikana

Komentara 45

MA
Malenkost
10:03 13.07.2016.

Ovaj cin je velika vatikanska pljuska - cak pljuscetina HR Crkvi. Sve drugo je stvar filozofiranja.

MA
mamunamegalo
10:05 13.07.2016.

tito je zločinac

MS
mare_split
11:36 13.07.2016.

Ne znam je li papa 'Argentinac' ovo čini namjerno ili je 'otišao na kvasinu', ali znam da je katolički kler izgubio spoj s logikom, čovjekom, što znači i s istinom, vjerom i Bogom! Franjo, a da ih, četnički kler, upitate smiju li se hrvatski katolici 'na latinici' moliti? Ovo je podvala Hrvatima! Stepincu nisu mogli ništa, jer je bio ljudina no, danas je drugo vrijeme: 'fora' su potrčkala i bezkralježnjeci ... 'savitljiv' soj pseudo ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije