Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hoće li se biskupi i episkopi uspjeti dogovoriti o Stepinčevoj ulozi u NDH

Na tri sastanka u dva dana raspravit će se o metodologiji rada i dužini trajanja rada komisije nakon čega će ona izreći svoje mišljenje o Stepincu.
13. srpnja 2016. u 08:00 45 komentara 1103 prikaza
Sastanak u Rimu
Foto: Silvije Tomašević
Pogledajte galeriju 1/2

Prvi sastanak mješovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba razmotriti djelovanje kardinala Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata, započeo je jučer. Sastanak se održava u Rimu, u Augustinianumu, u prostorijama toga učilišta. Predviđeno je da će biti tri sastanka, u utorak ujutro i poslije podne te u srijedu ujutro, nakon čega će biti objavljeno priopćenje.

Odsjeli u hotelu Santa Marta

Moderator sastanka je otac Bernard Ardura (67), francuski svećenik rodom iz Bordeauxa, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti. Samim time što je Vatikan izabrao oca Ardura, povjesničara, za moderatora sastanka može se pretpostaviti u kojem bi se smjeru trebao kretati razgovor između predstavnika Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve. Otac Ardura ne želi da se raspravlja o svetosti blaženog Stepinca, već želi da se dođe do zajedničkih zaključaka na osnovi razmjene povijesnih informacija, analiza i produbljivanja saznanja o događajima iz Drugog svjetskog rata. Inače, Ardura je od 1997. bio tajnikom Papinskog vijeća za kulturu, a 2009. naslijedio je kardinala Waltera Brandmüllera na toj dužnosti.

Na tri sastanka u dva dana raspravit će se o metodologiji rada i dužini trajanja rada komisije nakon čega će ona izreći svoje mišljenje o Stepincu.

Osnivanje takve komisije preporučio je papa Franjo. U srijedu bi komisija, koja razgovara iza zatvorenih vrata, trebala obznaniti prvo priopćenje.

Podsjetimo da su članovi komisije s katoličke strane, odnosno Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, prof. dr. sc. Jure Krišto i prof. dr. sc. Mario Jareb. Članovi komisije s pravoslavne strane, odnosno iz Srpske pravoslavne crkve, petorica su episkopa, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakrački Jovan, episkop bački Irinej i bivši veleposlanik Srbije pri Svetoj Stolici Darko Tanasković. Svi članovi mješovite komisije, osim Tanaskovića, koji je ostao u Parizu, došli su na prvi sastanak. Do Augustinianuma su stigli svi zajedno iz Vatikana, gdje su, najvjerojatnije, odsjeli u hotelu Santa Marta, u kojem boravi i papa Franjo.

Samo se čeka potpis

Podsjetimo da je kardinala Alojzija Stepinca beatificirao papa Ivan Pavao II. 1998., a sada je sve spremno za njegovu kanonizaciju. Papa Franjo samo treba potpisati dokument o proglašenju svetim. Srpska pravoslavna crkva (SPC) protivi se Stepinčevoj kanonizaciji.

>> O Stepincu će Katolička crkva i SPC raspravljati bez uplitanja Vatikana

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • Malenkost:

    Ovaj cin je velika vatikanska pljuska - cak pljuscetina HR Crkvi. Sve drugo je stvar filozofiranja.

  • mamunamegalo:

    tito je zločinac

  • mare_split:

    Ne znam je li papa 'Argentinac' ovo čini namjerno ili je 'otišao na kvasinu', ali znam da je katolički kler izgubio spoj s logikom, čovjekom, što znači i s istinom, vjerom i Bogom! Franjo, a da ih, četnički kler, upitate ... prikaži još! smiju li se hrvatski katolici 'na latinici' moliti? Ovo je podvala Hrvatima! Stepincu nisu mogli ništa, jer je bio ljudina no, danas je drugo vrijeme: 'fora' su potrčkala i bezkralježnjeci ... 'savitljiv' soj pseudo ljudi!