Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šerijatski zakon

Hoće li sada bičevati i glumice koji u filmu neće nositi marame?

omar
AFP/Pixsell
11.02.2012.
u 12:00

Poznati glumac Omar Sharif strahuje da bi novi ustav koji predlažu egipatski islamisti mogao biti izglasan

Nakon što je egipatski sud na tri mjeseca zatvora osudio jednog od najpopularnijih egipatskih glumaca Adela Imama, pod optužbom da se u svojim komičnim filmovima i serijama ruga muslimanskoj vjeri noseći galabiju (mušku haljinu) i umjetnu bradu te nakon što je za vrijeme sjednice narodne skupštine Egipta zastupnik salafita Mamdouh Ismail ustao i pozvao vjernike na molitvu unatoč tome što u narodnoj skupštini ima zastupnika drugih vjera, oglasio se najpoznatiji egipatski i hollywoodski glumac Omar Sharif. Izrazio je zabrinutost zbog novog ustava koji predlažu islamisti te kojim bi na snagu stupio šerijatski zakon, a koji će zasigurno proći jer imaju većinu u parlamentu.

– Žalosno je da zemlju koja ima jaku kinematografiju, izuzetne glumce i umjetnike danas žele pretvoriti u radikalnu državu poput Afganistana, Irana ili Saudijske Arabije. To je opasno za nas umjetnike i glumce – kazao je Omar Sharif naglasivši da bi to značilo ograničavanje umjetničkog rada jer uvođenje šerijatskog zakona značilo bi da će glumica koja u filmu ne bude nosila maramu biti bičevana.

Iako su nam predlagatelji novog ustava obećali da taj ustav neće obuhvaćati nas umjetnike i glumce, presuda Adelu Imamu zbog ruganja muslimanskoj vjeri dokaz je da za šerijatski zakon neće biti iznimaka, govori Omar Sharif. Da je osuđen Imam je doznao tek kad je donesena presuda i kad mu je uručeno rješenje o služenju tromjesečne zatvorske kazne iako nikada nije dobio poziv za sud.

– Prvi sam stao na stranu revolucionara te došao u Egipat za vrijeme prosvjeda i bio na trgu Tahrir s nadom da će Egipat biti demokratska i slobodna država te da će svi njeni građani biti ravnopravni bez obzira na vjeru i etničku pripadnost – istaknuo je Sharif.

Komentara 22

OB
-obrisani-
18:07 11.02.2012.

Kada je ovaj Sefket Ramadani toliki vijernik i pozna sve o vjeri volio bih da kaze ljudima zasto je islam nastao post krscanstva i zasto je kuran prepisivan iz Biblije i dopunjavan neljudskim ,bolesnim devijacijama protiv normalnih ljudi.

RI
Riznica
21:36 11.02.2012.

.. Tebao si i dalje ostati u USA i praviti filmove , niko te nije ni zvao !\" Dok ste po Holivudu setkali i Mubarak sa svojim ministirima po turistickim destinacijama Sarma Seiku, Muslimanska Braca su bili na ulici, pomagalili sirotinju i narod cistili Kairo i sad se pitate kako to da oni uzmu vecinu glasova .. Allah s.w.t je taj koji okrece srca ljudi , nemojet misliti da ste vjecni na foteljama !\"

OB
-obrisani-
17:57 11.02.2012.

Cijelom svijetu treba da bude jasno da islamu odgovara serijat i da se vraca unazad par hiljada godina. Oni su za nazadovanje ljudstva a ne za napredak. Samo hodze smiju napredovat a resto pucanstva zatupiti sto je moguce vise da mogu s njim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije