Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA KAMIONI

Rončević slobodan - nabavom kamiona nije oštetio MORH za 10 mil. kn

berislav rončević
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
31.01.2014.
u 18:50

USKOK: Sud je poručio - možete trošiti kako vam drago i nitko neće odgovarati

– Žalit ćemo se protiv ove presude jer zakon nalaže sudu da sve provedene dokaze pažljivo i jednakomjerno cijeni, a to ovo vijeće nije učinilo. U konkretnom slučaju sud je bezrezervno povjerovao Berislavu Rončeviću i sve druge dokaze nije ocjenjivao jednakom pažnjom. Ovakvom presudom sud javnu nabavu kao institut naprosto čini bespredmetnom i nepotrebnom. Na ovaj način i ovakvom presudom sud zapravo poručuje: kupujte što želite pod uvjetima kojima želite, trošite sredstva poreznih obveznika kako god vam bilo drago i za to nećete biti odgovorni. Za USKOK je to potpuno neprihvatljivo i zato slijedi žalba – kazala je Ksenija Pavić, zamjenica ravnatelja USKOK-a, malo nakon što je čula kakvu je presudu u aferi Kamioni donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića.

Prije osuđen

A ta presuda bila je: Berislav Rončević oslobađa se optužbi da je zlorabio položaj i ovlasti te na taj način oštetio MORH za oko 10 milijuna kuna. Budući da je riječ o ponovljenom suđenju, i to nakon što je Vrhovni sud ukinuo prijašnju osuđujuću presudu, kojom je Rončević bio osuđen na četiri godine zatvora, može se reći da je riječ o obratu. Kao što je obrat bio i kada je USKOK odustao od kaznenog progona Ive Bačića, Rončevićeva pomoćnika, koji je u prijašnjem postupku bio osuđen na dvije godine zatvora. S obzirom na to da je USKOK odustao od progona Bačića, sud je u odnosu na njega donio odbijajuću presudu, a ta je odluka pravomoćna. Za razliku od Bačića, Rončević će ipak morati pričekati da završnu riječ u njegovu slučaju, nakon najavljene žalbe USKOK-a, kaže Vrhovni sud.

Što se tiče oslobađajuće presude, sudac Horvatović u obrazloženju je naveo da iz dokaznog postupka nije proizašlo da je Rončević pogodovao tvrtki Eurokamion da dobije posao nabave 39 kamiona, što mu se optužnicom stavljalo na teret.

– Ovdje je na te okolnosti saslušano 30-ak svjedoka i nijedan nije potvrdio da je Rončević pogodovao Eurokamionu. Ne postoji ni dokaz da je Rončević prije razgovora o izravnoj pogodbi kontaktirao s bilo kim iz Eurokamiona – kazao je sudac u obrazloženju.

Prvi natječaj

Prema optužnici, USKOK je teretio Rončevića da je prvo poništio natječaj na koji se javilo više ponuđača, da bi potom izravnom pogodbom posao nabave kamiona dao Eurokamionu. No sud je zauzeo stav da Rončević tim potezima nije učinio ništa nezakonito.

– Svjedoci su iskazivali da je sukladno partnerskom odnosu s NATO-om Hrvatska vojska trebala nabaviti kamione, za što su bila predviđena sredstva. Kako su ponude onih koji su se javili na prvi natječaj bile veće od predviđenih sredstava, natječaj je morao biti poništen. Glavni stožer inzistirao je na žurnoj nabavi kamiona, jer bi u suprotnom predviđena sredstva propala, a u takvim okolnostima ministar je imao pravo iskoristiti ovlasti i sklopiti izravnu pogodbu s Eurokamionom – kazao je sudac.

>>USKOK odustao od kaznenog progona Ive Bačića

>>USKOK ublažio optužnicu protiv Rončevićevog pomoćnika

Komentara 139

DI
Dijaspora
12:09 31.01.2014.

Hoće li sudski troškovi ići na račun bivšeg predsjednika???

DU
Deleted user
12:18 31.01.2014.

Oce li Gospodin Roncevic bit obestecen od strane svoji progonitelja iil na teret poreskih obaveznika. Bilo bi dobro da u ovakvim slucajevima odgovaraju pojedinci a ne drustvo. Roncevicu u svakom slucaju pripada odsteta a Drzavno odvjetnistvo bi trebalo utvrditi tko je odgovoran za progon nevine osobe. Drago mi je citati da u Hrvatskoj suci sve vise sude po pravdi a ne kako im se naredi od visokih izvora. Ima nade za nasu Domovinu.

ML
Mlad75
12:11 31.01.2014.

Logično...jer ako je Rončević kriv zato što je izabrao skuplju ponudu za 10 miliona, onda je automatski i kriv Ostojić jer je izabrao službena auta za MUP skuplja čak 30 miliona....pa sad da se nebi sudilo i SDP-ovom ministru najlakše je reči...mir, mir, mir, niko nije kriv...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije