Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Zimbabveu

Hoće li Robert Mugabe i nakon 33 godine vladavine dobiti izbore?

Robert Mugabe, portal
Reuters/PIXSELL
31.07.2013.
u 10:41

Mugabe vodi ovu južnoafričku zemlju od nezavisnosti, odnosno od 1980. godine kada se "oslobodila" Britanaca, a premijera je pobijedio i u posljednjim dvjema izbornim utrkama.

Čak četiri sata prije otvaranja birališta formirali su se redovi jutros u Zimbabveu gdje se održavaju predsjednički izbori. U utrku za predsjednika opet se upustio "vječni predsjednik" Robert Mugabe kojemu je najveći protukandidat premijer Morgan Tsvangiraji. No, bez provedenog istraživanja javnog mnijenja prije izbora teško je ocijeniti hoće li 61-godišnji premijer nakon duge vladavine 89-godišnjeg Mugabea uspjeti zasjesti u predsjedničku fotelju. Mugabe vodi ovu južnoafričku zemlju od nezavisnosti, odnosno od 1980. godine kada se oslobodila Britanaca, a premijera je pobijedio i u posljednjim dvjema izbornim utrkama.

– Kada uđete u proces u kojem su samo dvije mogućnosti – poraz ili pobjeda, morate prihvatiti oboje opcije. Ili ćete pobijediti ili izgubiti. Onaj tko izgubi, mora prihvatiti poraz – rekao je Mugabe, javlja Reuters.

Izborna kampanja bila je mirna i nije bilo informacija o incidentima ili zastrašivanju. Prethodni predsjednički izbori koji su se održavali prije pet godina bili su obilježeni s mnoštvom problema i nasilja.

Zapadnim promatračima zabranjeno je pratiti izbore pa će taj zadatak obavljati 500 regionalnih i 7000 domaćih promatrača. Pravo glasa u Zimbabveu ima oko 6,4 milijuna građana, a konačni rezultati izbora moraju biti objavljeni u razdoblju od pet dana, ali je moguće da to bude i prije.

>>Premijer se oženio iako mu 
je sud to zabranio

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije