Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslani na bojišnicu

Hoće li Putin doista pomilovati tisuće bivših zatvorenika?

Russian President Vladimir Putin meets with Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov, outside Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/5
12.02.2023.
u 00:01

Iako naravno nema tragova o tajnim ukazima ruskog predsjednika, novinari DW su bolje pogledali sve ukaze koje je Putin potpisao 2022. godine. Svi nose redne brojeve – ali taj broj se onda „preskoči“ kod tajnih tako da se može zaključiti kako je bilo samo četiri takva ukaza. Kod ukaza o pomilovanju je normalno da na njemu stoji puno ime i prezime zatvorenika, ali teoretski je moguće da se svaki od tih četiri ukaza odnosi na tisuće zatvorenika.

Prve informacije o vojačenju zatvorenika u ruskim zatvorima koji su bili spremni krenuti u rat protiv Ukrajine su se prvi put čule u srpnju 2022. Do rujna su to znali svi: vojačenje je provodio Jevgenij Prigožin, vođa skupine Wagner, zaštitarske tvrtke koja se uspela do tajne vojske predsjednika Vladimira Putina. Ruskim kriminalcima se obećanje moglo učiniti dobrim poslom: za šest mjeseci na bojišnici bi bili pomilovani i nakon toga slobodni. No pravnici upozoravaju: ruski parlament nikad nije prihvatio takav nekakav zakon o oprostu, što znači da je jedini mogući instrument predsjednička, dakle Putinova uredba o pomilovanju zbog sudjelovanja u ratu.

No od dolaska Putina na vlast je broj predsjedničkih pomilovanja naglo pao – praktično do nepostojanja. Jedva da je pomilovana šačica ljudi u posljednja dva Putinova mandata, a i prema službenoj stranici Kremlja je u čitavoj 2021. tako na slobodu pušteno šest osoba. No ako se vjeruje obećanju skupine Wagner, u proteklih nekoliko mjeseci bi trebalo biti pomilovano na tisuće bivših zatvorenika, piše Deutsche Welle.

Kremlj o tome ništa ne želi reći: glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov je koncem siječnja oštro odgovorio na upit novinara kako „ništa o tome ne može reći“ i kako „valjda znaju da postoje javni i tajni predsjednički ukazi“ i kako o tajnima neće ništa reći. Ali i dodaje kako su „sva pomilovanja provedena u skladu s ruskim zakonima.“

Već i pitanje broja ruskih zatvorenika na bojišnici je zagonetka: neovisni ruski portal Mediazona koja djeluje iz susjednih država Litve i Gruzije otkriva kako je u rujnu i listopadu prošle godine došlo do drastičnog pada ukupnog broja zatvorenika po ruskim zatvorima. Njihov broj se iznenada smanjio za čak 23 tisuće i tu se može pretpostaviti da su i među njima oni koji su prihvatili ponudu biti „dragovoljci“. I Olga Romanova iz udruge za ljudska prava Rusija iza rešetaka raspolaže sličnim podacima, a američke tajne službe računaju sa čak četrdesetak tisuća bivših zatvorenika koji su u redovima skupine Wagner poslani na bojište Ukrajine do prosinca prošle godine gdje ta skupina ukupno i ima oko 50 tisuća vojnika u ovom ratu.

Portal Mediazona primjećuje kako se broj ruskih zatvorenika već u studenom praktično prestao smanjivati: sve do siječnja se broj smanjio za 6.000 što je isto kao i u tom razdoblju u prethodnoj godini. I britansko ministarstvo obrane procjenjuje kako se još jedva mobiliziraju zatvorenici ruskih zatvora, a Jevgenij Prigožin je ovog tjedna na socijalnoj mreži i na upit novinara objavio kako je takvo vojačenje zatvorenika „potpuno obustavljeno“.

U ovom slučaju se Prigožinu možda može vjerovati, ali pitanje je i zašto: brojna su svjedočanstva ruskih zatvorenika kako je Prigožin osobno helikopterom dolazio u zatvor i postrojenim zatvorenicima, u prisustvu direktora zatvora objavio tu ponudu o pomilovanju ako se jave u rat. No isto tako javljaju kako je dragovoljaca bilo sve manje jer se i pročulo, što ih onda čeka u Ukrajini. Prigožin ih je uvjeravao kako je moguće da 15% takvih dragovoljaca pogine u borbi, među zatvorenicima se pročulo kako imaju tek 15% šansi preživjeti – jer ih se doslovce šalje kao ljudski štit na ukrajinske položaje.

A teško im je vjerovati i kako će doista biti pomilovani: internetom kruži više snimaka koje je dala objaviti propagandna služba skupine Wagner o oslobođenim zatvorenicima. Međutim, na samo jednoj snimci iz listopada prošle godine se vidi nekakav dokument uručen zajedno s odličjem za hrabrost u borbi četvorici muškaraca u bolnici u Luhansku o „potvrdi o puštanju na slobodu" i „potpunom pomilovanju" i to „ukazom o pomilovanju predsjednika Ruske Federacije".

Na predsjedničkom ukazu nema broja dokumenta, ali je čudan datum izdavanja: još 6. srpanj prošle godine. Drugim riječima, Prigožin je znao kako kriminalce ne može navući u uniformu tek obećanjem, nego je Putin potpisao uredbu o oprostu i prije nego što su iz zatvora krenuli na bojišnicu.

To svjedoče i nekadašnji pripadnici skupine Wagner, kao što je nekadašnji zapovjednik u toj skupini dragovoljaca Andrej Medvedev pobjegao i koji je u siječnju pobjegao u Norvešku i dao izjavu tamošnjim službenicima. Prema „njegovim saznanjima“, takvi zatvorenici su dobili dokument o pomilovanju već u zatvoru kad su potpisali i ugovor o služenju u skupini Wagner. „Možda ih je to trebalo uvjeriti i zajamčiti da to nije prevara“, izjavio je Medvedev za portal Insider. To je anonimno priznao i jedan pobjegli zatvorenik portalu Mediazona: svi zatvorenici su molbu za pomilovanje predali još u zatvoru i prije nego što su poslani na bojište.

Iako naravno da nema tragova o tajnim ukazima ruskog predsjednika, novinari DW su bolje pogledali sve ukaze koje je Putin potpisao 2022. godine. Svi nose redne brojeve – ali taj broj se onda „preskoči“ kod tajnih tako da se može zaključiti kako je bilo samo četiri takva ukaza. Kod ukaza o pomilovanju je normalno da na njemu stoji puno ime i prezime zatvorenika, ali teoretski je moguće da se svaki od tih četiri ukaza odnosi na tisuće zatvorenika.

Šest mjeseci ratne službe je bilo određeno još dok nitko u ruskoj vrhušci nije vjerovao kako će rat u Ukrajini uopće potrajati tako dugo, a niti danas nema pouzdanih dokaza kako je jedan jedini zatvorenik doista pušten na slobodu nakon ratovanja u Ukrajini. Sve propagandne snimke skupine Wagner prikazuje zatvorenike koji kažu kako se neće vratiti u normalan život, nego da se vraćaju na bojišnicu.

Ruska odvjetnica i aktivistica za prava zatvorenika Jana Gelmel ne vjeruje da je to ikome uopće mogućnost – sasvim sigurno ne dok rat još traje. „Skupina Wagner ih drži uz sebe i svi su ovisni, bilo da će ih policija opet strpati u zatvor, bilo da će ih Prigožin poslati na bojišnicu.“ Gelmel tvrdi kako su takvi „dragovoljci“ potpuno svjesni kako uopće nemaju izbora.

Čak i ako više nema takvih mobilizacija po ruskim zatvorima i ako je veliko pitanje hoće li biti slobodni čak i ako prežive, za ruske aktiviste za ljudska prava je čitava ta praksa nečuvena. Izvjesno je kako su iz zatvora „nestali" i zatvorenici koji su osuđeni i za najteža kaznena djela - ubojstva, silovanja, oružanu pljačku i sudjelovanje u kriminalnim skupinama. Mnogi su osuđeni na duge zatvorske kazne, ali teško da su iza rešetaka proveli i polovinu kazne."Nema više zločina i kazni”, žali se Olga Romanova. “Na taj način je sve dozvoljeno, a tako nešto ima veoma dalekosežne posljedice za neku zemlju."

Komentara 4

LU
luftbrenzzer
01:21 12.02.2023.

Svi koji poginu biti će pomilovani.....

DU
Deleted user
23:08 11.02.2023.

Njegovo je pravo pomilovati kog god želi. I ovdje je na svoj način Kolinda pomilovala i Mamića i Modrića.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
16:10 12.02.2023.

Hoće li Putin doista pomilovati tisuće bivših zatvorenika? veliki broj je nasilno mobilisan . Biće pomilovani kada se srušu ukronacistički režim . Jer oni nisu činili zločine Azovci i ostali nacisti koji su činili zločine bolje da si prosviraju mozak da si prosviraju mozak to je najbolje za njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije