Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNOSTAVAN ODGOVOR

Hoće li nosioci kredita morati plaćati naknade za pretvorbu u euro? Neće, a objašnjeno je i zašto

Online zahtjev za kredit
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
15.12.2022.
u 08:37

Prema načelu neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, uvođenje eura ne utječe na valjanost postojećih ugovora koji se referiraju na nacionalnu valutu

Za mjesec dana u ovo vrijeme, euro će već biti na snazi u Hrvatskoj, a kuna više službeno neće biti valuta koja će se koristiti. Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja hrvatskim građanima je - što će biti s kreditima i depozitima koji su u kunama? Stranica euro.hr odgovorio je na takva, ali i sva slična pitanja. A odgovor je vrlo jednostavan - od dana uvođenja eura svi kunski krediti i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrat će se kreditima u eurima.

Prema načelu neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, uvođenje eura ne utječe na valjanost postojećih ugovora koji se referiraju na nacionalnu valutu. To, među ostalim, znači da ugovori o kunskim kreditima i kreditima s valutnom klauzulom u eurima neće morati biti izmijenjeni zbog prelaska na euro kao novu službenu valutu.

Umjesto toga, iznosi iskazani u kunama u tim ugovorima smatrat će se iznosima u eurima, pri čemu će se iznosi preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije bez ikakvih troškova za dužnike. Kod kredita koji su ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom, kamatna stopa i dalje ostaje fiksna.

S druge strane, kada je riječ o kreditima s promjenjivom kamatnom stopom, čija je kamatna stopa vezana uz neki od postojećih parametara u kunama, kamatna stopa ostaje promjenjiva i na njih će se primjenjivati odgovarajući eurski parametar što je precizno definirano u Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, napominje se.

Zakon o uvođenju eura propisuje da se u slučaju prilagodbe promjenjivog parametra kamatna stopa koju plaća građanin ne smije povećati. Što to znači?

To znači da u slučaju da novi promjenjivi parametar bude viši od parametra koji se primjenjivao prije dana uvođenja eura, banka je dužna smanjiti svoju fiksnu maržu kako bi kamatna stopa koja plaća dužnik ostala nepromijenjena.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Također, svi kunski depoziti kod poslovnih banaka konvertirat će se automatizmom u eure na dan uvođenja eura prema službenom fiksnom tečaju konverzije bez ikakvog troška za klijente banaka.

Podsjetimo, građanima je s prvim danom prosinca omogućeno da nabave početne pakete eurokovanica, koje će za plaćanja u zemlji i u inozemstvu moći koristiti tek od početka 2023. godine.  Početni paket eurokovanica za građane sadrži 33 eurokovanice u svim apoenima u vrijednosti 13,28 eura, za njega moraju izdvojiti 100 kuna, pri čemu je u jednoj transakciji moguće kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica.

U paketu su tri kovanice od dva eura; tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centra. 

Hrvatska narodna banka tako je napravila i aplikaciju EuroHR koja jednostavno i brzo preračunava kune u eure i obratno pomoću kalkulatora za konverziju, a koja je besplatna za sve građane. Ranije je najavljeno i kako više od 2.700 bankomata neće raditi tijekom prosinca, a tijekom prijelaznog razdoblja radit će tek oni koji mogu istovremeno isplaćivati i euro i kune.

>> VIDEO Planirate zamijeniti kovanice uoči uvođenja eura? Morate napraviti jednu stvar prije odlaska u banku

Komentara 1

ČI
Činjeničarcontreras
09:11 15.12.2022.

Jednostavno ne vracajte kredite i tjt .nekakvu svojinu prepišite na drugog u najgorem slucaju.ili prodajte ju kad odete na stecaj finu kupite si novu na koju lihvari onda nemogu sjest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije