Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Hoće li jedna zaboravljena svjedokinja preokrenuti slučaj Despić?

Jadranka Despić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
06.07.2015.
u 11:10

U tučnjavi dviju skupina Aleksandar Koprenica je, tvrde tužitelji, šest puta nožem ubo Franu Despića

– Nisam umorna, i ne mogu sebi dopustiti da budem umorna sve dok se istina ne sazna. Već sedam godina imam osjećaj da se borim sama protiv svih kako se slučaj mog Frane ne bi stavio pod tepih. I uvijek kada se dogodi korak u pozitivnom smjeru, kao da uslijede tri u negativnom, ali neću odustati – govori nam majka ubijenog Frane Despića uoči sjednice optužnog vijeća koje bi danas na Županijskom sudu u Zagrebu trebalo potvrditi ili odbaciti optužnicu protiv Aleksandra Koprenice (30) koju je nakon brojnih pravosudnih obrata Državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo u kolovozu prošle godine.

Nož, letve i alkohol

Sedam godina i četiri mjeseca prošla su otkako je te prohladne subote 15. ožujka pola sata prije ponoći u masovnoj tučnjavi na zagrebačkom Ribnjaku sa šest uboda nožem ubijen Frane Despić (18), a njegov prijatelj Domagoj Ljubinčić ranjen ubodom u zdjelicu. Tučnjava između Despićeve i Kopreničine grupe izbila je nakon prepirke koja je uslijedila kada je Despićevo društvo “naoružano” letvama koje su potrgali s obližnjeg koša prišlo Kopreničinu, koje je sjedilo na klupicama i pilo u povodu proslave nečijeg rođendana.

Despićeva grupa u kojoj je bio i njegov tada maloljetni brat Ante tražila je od slavljenika da im daju nešto alkohola, a kada su ovi odbili, krenula je najprije prepirka, a potom i tučnjava. Aleksandar Koprenica nakon sukoba sjeo je na bicikl i pobjegao s mjesta događaja, a sljedeće jutro u pratnji oca predao se policiji. Putem kući, nož je bacio u koš za smeće, što je i priznao policiji.

Problem je bio u tome što su na nožu pronađeni tragovi krvi, ali krvi nije bilo dovoljno za DNK analizu. Koprenica ubojstvo nikada nije priznao, a poslije se branio šutnjom. Tužiteljstvo je zbog nedostatka dokaza 3. studenog 2009. godine odustalo od progona, koje su potom preuzeli Franina majka i obitelj ranjenog Domagoja Ljubinčića. Međutim, 26. siječnja 2010. odbačena je i njihova optužnica. Točno tri godine poslije, zbog pojave novih dokaza, DORH je zatražio i dobio pravo na obnovu postupka. Ispostavilo se kako Tina D. koja je te večeri bila u Kopreničinu društvu u te četiri i pol godine nijednom nije bila ispitana.

Više od 2500 dana čekanja

U prvom iskazu koji je dala tvrdila je da je Koprenica ispikao Despića, dok je u drugom malo promijenila priču te rekla kako nije vidjela točan trenutak ubojstva, ali da je vidjela kako Koprenica odlazi s mjesta događaja te baca nešto u smeće. Ta dva iskaza tužiteljstvu su bila dovoljna da pred desetak mjeseci ponovno podigne optužnicu. Hoće li taj iskaz, zajedno s još nekim novim dokazima, biti dovoljan da Jadranka Despić nakon više od 2500 dana napokon dočeka potvrdu optužnice, nakon što je ona već dva puta odbacivana, danas bi napokon trebalo biti poznato.

>>Drašković u sobi hotela čeka da ga zbog ubojstva izruče Belgiji

 

Komentara 13

IB
ivan.biljan68
07:19 06.07.2015.

Pametnije bi bilo,da su se ta dva brata i ostali bavili dobrovoljnim radom,možda bi nekad nešto i zaradili,a ovako noću lunjati po parkovima i otimati drugima boce sa alkoholom...i nije neki posao.

LA
larala
12:45 06.07.2015.

gđo. despic, stara narodna kaže, tko se maca laca od maca i pogine...iskreno mi je žao što ste ostali bez sina al, da ste ga odgojili da, se druge ne napada ocito bi danas bio živ...ne znam što se desilo i ne želim braniti ovog drugog al, kao covjeku i roditelju, stvarno mi je više dosta da se od agresora radi žrtva a, od žrtve agresor....da taj decko nije nožem izbo vašeg sina, ne bi li vaš sin letvom izudarao njega i završio isto ko i vaš sin?....sa 18g ici napadati nekog za bocu alkohola, jeste li svjesni na kakvom je putu bio vaš sin?...gdje ste tada bili poštovana gđo, tada kada ste još nešto mogli napraviti

MV
Misl@v
08:35 06.07.2015.

Gospođo Despić, istina je da ste odgojili nasilnog delikventa kojem se to nasilje obilo o glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije