Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sj. Makedonija mora izmijeniti Ustav

Hoće li i Hrvatska Srbiji uvjetovati pristup EU po bugarskom modelu?

23.07.2022.
u 07:00

Njemački list FAZ, u tekstu pod naslovom "Balkanski festival blokada", argument za tezu da Hrvatska navodno jedva čeka da kopira bugarski primjer nalazi u dokumentu HAZU-a o tome kako bi trebalo štititi hrvatske nacionalne interese u pregovorima Srbije, Crne Gore i BiH s EU. Londonski Financial Times, pak, objavljuje komentar svog urednika za Europu koji u negativnom kontekstu iznosi ovakvu mogućnost: "Što ako jednog dana Hrvatska slijedi primjer Bugarske i traži od Srbije da prihvati hrvatsko čitanje povijesti Jugoslavije"?

Komentara 69

VA
vapor
07:53 23.07.2022.

Tko i zašto gura Srbiju u EU kad oni sami to žele? Dobro im je s Rusima i neka ih tamo.

PD
plavi-devet
07:39 23.07.2022.

Hrvatska do sada nije blokirala Srbiju zato jer nije usla u Eurozonu i Schengen, tj. postojalo je nesto zbog cega bi nas mogli ucijeniti iz Njemacke. Sad kad to bude rijeseno slijede uvjeti koji se naprosto moraju zadovoljiti ili nema nista od pregovora. Npr. jasno pismeno i usmeno, javno priznaje krivnje za rat, a koji je uzrokovan velikosrpskom politikom s ciljem da se stvori Velika Srbija. To je apsolutno nulta tocka. Nakon toga ide pitanje ratne odstete. Takodjer, trebalo bi promijeniti obrazovni program, generalno javni diskurs prema EU, prema Zapadu i Istoku, jer sta ce u EU zemlja u kojoj je 80% naroda za Putina? Ne pripada. Identitetski, kulturno, ni na koji nacin. EU je zajednica drzava i naroda koji dijele pripadnost zapadnom kulturnom krugu, ali prosiren i onima koji to nisu, ali pricaji barem ds zele biti, citaj Rumunji, Bugari i Grci. I na koncu, Srbija ne smije nikako uci prije BiH. A da bi usla BiH mora se ukinuti Srpska. Jer s tim teretom nikad nece biti normalna drzava. Zato, po meni, mozda za 20 godina, ako i onda

BE
bezvrijedanyugodinar
07:58 23.07.2022.

"Hoće li i Hrvatska Srbiji uvjetovati pristup EU", ne da li hoće, već TREBA, treba uvjetovati za ratnu oštetu,da vrati sve arhive od 1918 do1991 što se odnosi na hrvatsku pogotovo Beilburg, Jasenovac i ndha i katre gdje u pokopalili hr. branitelje.... . Samo što će srbiju EU gurat da nebi otišla rusiji, na žalost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?