Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinuti dioničari

Hoće li EK zaustaviti Linićev val stečajnih nagodbi

'05.06.2012., Zagreb -  Ministar financija RH, Slavko Linic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
'Davor Puklavec/PIXSELL'
25.09.2012.
u 09:40

U ovom trenutku banke kao nenaplative i teško naplative vode kredite ukupne vrijednosti od oko 20 milijardi kuna

Da bi mogao provesti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ministar financija Slavko Linić uputio je u saborsku proceduru izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava i Zakon o kreditnim institucijama. Nehotično, drže stručnjaci, otvorio je prostor bankama da svoja loša potraživanja prebiju preuzimanjem tvrtki koje im se sviđaju i od kojih imaju koristi, a istodobno se riješe troškova za rezervacije kredita. U ovom trenutku banke kao nenaplative i teško naplative vode kredite ukupne vrijednosti od 20 milijardi kuna. Tvrtke imaju ukupno oko 97 milijardi kuna kredita, koji potencijalno mogu postati problematični pa je vrlo razvidno da su banke najveći vjerovnik u državi.

>>Linić demantirao Čačića: Neće biti prijevremenog umirovljavanja

Dioničari drugog reda

Naplata dugova imovinom bankama bi se mogla omiliti jer im ne prijete nikakvi dodatni troškovi poput onih za preuzimanje cijele tvrtke. Naime, u Zakon o preuzimanju uvodi se članak po kojem banke, kao ni ostali vjerovnici koji imovinu steknu predstečajnom nagodbom, ne moraju ako prijeđu udio od 25 posto, kao ostali, objaviti ponudu za preuzimanje društva. Zaobilazno mijenjanje važnih zakona, kao što je Zakon o preuzimanju, moglo bi natjerati Europsku komisiju na reakciju. Nejasno je hoće li zaista i doći do reakcije. Privatni dogovor izvan očiju javnosti postaje još problematičniji kada se zna da ministarstvo, točnije sam Linić, imenuje tročlano nagodbeno vijeće koje provodi nagodbu. Zapravo se pravi vlasnici tvrtke stavljaju u poziciju dioničara drugog reda, dok banke dobivaju moć diskrecijske odluke o tome koju će tvrtku preuzeti, a kojoj i dalje obračunavati kamate i izdavati kredite za refinanciranje. Pravo da odlučuju daje im odredba Zakona koja kaže da je predstečajna nagodba valjana samo ako je dobrovoljna.

Banke su se zapravo najviše bunile tvrdeći da ne žele ulaziti u vlasništvo nad tvrtkama, ali im je Ministarstvo financija sada dalo u ruke instrument koji im ide na ruku. Osjetljiv je dio priče što se bankama ne smanjuje jamstveni kapital pa osim što se rješavaju loših potraživanja jačaju i svoju adekvatnost kapitala. Nonsens je i da se u ZOKI-ju nije promijenila odredba po kojoj dionice i imovinu koju banka stekne kao fiducijarni vlasnik mora prodati u roku od 6 mjeseci, a ako ih stekne u predstečajnom postupku ne mora ih se rješavati. Tako se može dogoditi da ima dionice iste serije, a da jedne mora, a druge ne mora prodavati. Problem se ovim zakonom može napraviti i obveznim mirovinskim fondovima, koji funkcioniraju kao “zajedničari” s maticama bankama. Dioničari bi po tome mogli umjesto banku koja preuzme neko dioničko društvo, tužiti mirovinski fond zbog toga što nije objavio ponudu za preuzimanje. Najveći problem je što se cijeli proces jeftinog preuzimanja događa bez znanja i utjecaja dioničara, što može znatno srušiti vrijednost njihove imovine i što im ne pruža pravnu sigurnost ulaganja.

>>Predstečajna nagodba nakon 60, a ne 30 dana neplaćanja

Pouka Istraturista

Damir Novotny kaže da treba stati na loptu, jer postoji velika vjerojatnost da banke uopće ne budu zainteresirane ulaziti u vlasništvo nad svojim dužnicima.

– Banke imaju to iskustvo kada su uzimale tvrtke za naplatu potraživanja i nisu bile presretne kada su shvatile da tu imovinu ne mogu prodati – kaže Novotny i podsjeća da Zagrebačka banka još nije našla kvalitetnog kupca za Istraturist. Zato ne vidi problem u spornim točkama zakona, a drži da će se predstečajna nagodba ionako provesti samo u nekoliko stotina tvrtki. Dok Novotny ne vidi opasnost da banke preuzmu dobar dio gospodarstva, Vladimir Ferdelji upozorava da je zakon podložan manipulaciji i da treba široko otvoriti oči kad su banke u pitanju.

– Tamo gdje banke procijene da imaju interes moglo bi se svašta dogoditi. Vlada je u javnost pustila poluproizvod – tvrdi Ferdelji.

Komentara 26

LU
Lucina
10:13 25.09.2012.

hm ovaj ce nas totalno unistiti pa on je naveci pljackas i jos hoce i narod opljackati sanader je nula za njega

HA
havana
10:22 25.09.2012.

25.09.2012. u 09:51h mjurisi2 je napisao/la: Ovaj komunistički klaun nastavlja zagorčavati život Hrvata --------------------- kažeš da je on komunista. Kao ekonomist ti mogu reć, da za razliku od svih naših ministara financija do sada, ovaj čovjek zaista razumije tržišnu ekonomiju. To sve kaj on dela, profesori ekonomije definitivno znaju da je taj čovjek u glavi razumije ekonomiju. A komunisti, oni su živjeli u plamskoj privredi s društvenim vlasništvom.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:10 25.09.2012.

Hm Ako gledamo pojednostavljeno onda to izgleda ovako. Banke smo dokapitalizirali na trošak poreznih obveznika, stranci su ih kupili za siću, sada one pune ko brod plasiraju kredite šakom i kapom jadnicima s velikim očima, koji ih ne mogu vratiti,, a banke ih deru s večim kamatama nego u svojim zemljama. Sad kad je sve puknulo, uzet će jadnicima jedino što imaju, a to je zemljište, zgrade, firme. Ali tu nastaje problem. Ako banke imaju sve, a nitko drugi ništa, - tko će od njih kupovati i kome će dati kredite po lihvarskim uvjetima. I tako je umjesto Jugoslavije nastala - bankoslavija. Jedina dobra stvar je da se nije pripustila na teritorij Ljubljanska banka, pa da imamo satisfakciju, da nas jedino slovenci nisu očerupali kao svi drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije