Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog šalju u proceduru

HNS želi uvesti preferencijalno glasovanje i na lokalne izbore

HNS
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
21.04.2016.
u 11:31

Anka Mrak Taritaš rekla je da ljudi, kada imaju mogućnost preferencijalno glasovati, imaju osjećaj da biraju točno određenog čovjeka imenom i prezimenom

Klub zastupnika HNS-a danas će u saborsku proceduru po hitnom postupku uputiti izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima žele i na lokalne izbore uvesti mogućnost preferencijalnog glasovanja. Pravo preferencijalnog glasovanja, podsjetimo, prvo je uvedeno na izborima za Europski parlament, a prošle godine i na parlamentarnim izborima.

– Taj institut na parlamentarnim je izborima koristilo više od 70 posto građana, i da sad to ne ostane na pola puta, predlažemo da se ista mogućnost uvede i na lokalnim izborima. Nadam se i da će druge parlamentarne stranke podržati ovaj prijedlog i da neće vidjeti opasnost u njemu – kazao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak te dodao kako prijedlog u proceduru šalju po hitnom postupku kako bi se zakon stigao izmijeniti godinu dana prije izbora.

Anka Mrak Taritaš rekla je da ljudi, kada imaju mogućnost preferencijalno glasovati, imaju osjećaj da biraju točno određenog čovjeka imenom i prezimenom.

– Ako je to igdje važno, onda je to na lokalnoj razini gdje se već gradonačelnici i njihovi zamjenici izravno biraju. Preferencijalnim glasovanjem pomažemo i svojim listama, HNS je na posljednjim parlamentarnim izborima tako dobio dva zastupnika više – kaže Mrak Taritaš. Zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Tomislav Stojak dodao je da se HNS ne boji svojih jakih ljudi na izborima, a upravo su, naglašava, lokalni izbori najbitniji za preferencijalno glasovanje jer građani imaju priliku imenom i prezimenom izabrati svog kvartovskog zastupnika.

Ivan Vrdoljak, inače bivši ministar gospodarstva, osvrnuo se i na najavu privatizacije Podravke.

– Nije upitno treba li država prodati ostatak dionica, ali je pitanje po kojoj cijeni i po kojim uvjetima. Namjera nije loša, ali izvedba mora biti odlična – kazao je Vrdoljak. 

>> 'Stao sam na žulj privatnim interesima koji su pod krinkom domoljublja prodali nacionalno blago'

Komentara 8

KL
Klarahrv
11:47 21.04.2016.

Ja želim glasovanje o tome da li zastupnik može biti pretil.

SX
sudbina x
12:55 21.04.2016.

Kad HNS takvo glasovanje primijeni u vlastitoj stranci onda cemo im vjerovati. Dotle nek demagogiju prodaju jedni drugima međusobno. Vrdoljak-Pusićki a ona Anki Mrak ( Kmica).

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
13:04 21.04.2016.

HNS želi uvesti preferencijalno glasovanje i na lokalne izbore kako bi mi domoljubni balkanci mogli glasati za Dr. Ivu Sanader, Mirike Kutlu, Vladimira Zagoreca, Marka Perkovića Thompsona i pokojnog čalu nacije Dr. Franju Tuđmana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije