Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prelasci iz tabora u tabor

HNS prilično brine rast broja Bandićevih zastupnika, zato traže istragu DORH-a

Ivan Vrdoljak
Petar Glebov/PIXSELL
28.10.2018.
u 13:44

Ključni su projekti narodnjačkih ministara za iduću godinu energetska obnova obiteljskih kuća, ulazak u CERN i edukacija 30.000 učitelja u pripremi uvođenja kurikularne reforme

Jučer je zasjedao Središnji odbor HNS-a na kojemu su ministri iz stranačke kvote izvijestili o planovima za iduće razdoblje. Upriličena je i konferencija za novinare na kojoj su predsjednik stranke Ivan Vrdoljak te ministri Predrag Štromar i Blaženka Divjak kao ključne projekte za iduću godinu naznačili energetsku obnovu obiteljskih kuća, ulazak u CERN i edukaciju 30.000 učitelja u pripremi uvođenja kurikularne reforme u sve škole u Hrvatskoj. Istodobno su, međutim, pokazali i nemalu zabrinutost zbog rasta Kluba zastupnika Milana Bandića, dijelom i na račun HNS-a.

Osobni interes

Vrdoljak je na pitanje brine li ga slabljenje njegova i jačanje Bandićeva kluba odgovorio da nema ništa protiv prelazaka iz kluba u klub, sve dok su motivirani političkim razlozima, no čini se da je uvjeren da to ovdje nije slučaj.

– Čovjek promijeni klub u kojem radi, to se nama dogodilo. Četvero zastupnika nije poslušalo odluku Središnjeg odbora i promijenilo je političku opciju. Problem je kada motiv nije to što je netko prepoznao da bi neku svoju ideju, poboljšanje života građana, mogao bolje realizirati u nekom drugom stranačkom klubu, nego je problem ako se to svede na osobne motive. To je onda politička korupcija, zato to najstrože osuđujem i zato očekujem od nadležnih tijela da to istraže i najstrože sankcioniraju ako se dogode takvi slučajevi – kazao je Vrdoljak.

Vidi li političku korupciju i u okrupnjavanju Bandićeva kluba, nije želio reći, no još je jednom naglasio da to trebaju istražiti institucije. Što se tiče neformalnih najava da će Bandić tražiti promjenu odnosa snaga unutar same Vlade, u kojoj HNS s pet zastupnika ima dva ministra, a on i Reformisti s klubom od deset zastupnika nemaju nijednog, Vrdoljak poručuje da je u Hrvatskoj sazrelo vrijeme da se i građani koncentriraju na rezultate. A rezultati HNS-ovih ministara su, uvjeren je, najbolji. To je potvrdila i Europska komisija priznajući Hrvatskoj da je po pitanju reforme obrazovanja napravila velik iskorak u dobrom smjeru, kaže Vrdoljak.

A u zabrinutosti zbog Bandićeva rasta mogao bi se skrivati i motiv zbog kojega je HNS predložio da se Saboru ponovno podastru prioriteti i projekti kojima se Vlada Andreja Plenkovića namjerava posvetiti u drugoj polovici mandata. Vrdoljak je jučer objasnio da nije riječ o donošenju novog programa Vlade, nego o novoj praksi po kojoj bi svima bilo jasno u kojem smjeru Vlada ide i u kojoj se mjeri realiziraju planirani projekti.

– Onda bi glavna pitanja i najave bile jasnije – kazao je Vrdoljak, što se odnosi i na najavu ministra uprave Lovre Kuščevića u intervjuu jučerašnjem Obzoru da će se ići na smanjivanje broja gradova i općina. Vrdoljak tvrdi da se o kriterijima za rezanje tog broja, kao ni o samoj namjeri rezanja u vladajućoj koaliciji, nije razgovaralo.

Još o poreznoj reformi

No, razgovaralo se i još se razgovara o poreznoj i mirovinskoj reformi, a Vrdoljak je zadovoljan što je ministar mirovinskog sustava Marko Pavić u tekstu koji je Vlada poslala Saboru uvažio sve HNS-ove primjedbe, posebno odustajanje od slabljenja drugog mirovinskog stupa.

Kad je riječ o poreznoj reformi, Vrdoljak ističe da je i tu prihvaćen dio HNS-ovih prijedloga, ali i da se između dvaju saborskih čitanja razgovara i o drugim mogućim preinakama. Komentirao je i informacije o nenamjenskom trošenju kredita s državnim jamcima u Uljaniku i otklonio bilo kakvu vlastitu odgovornost za takvo trošenje.

Vrdoljak ističe da restrukturiranje brodogradilišta koja je osobno potpisao kao ministar porezne obveznike do sada nisu koštala ništa, a što se događa s Uljanikom trebaju, kaže, pratiti nadležne institucije.

Pogledajte video: Grmoja Plenkoviću u Saboru: 'Ti ćeš mi reći da sjednem?!'

 

Komentara 38

AR
aristip
14:38 28.10.2018.

Pa neka institucije istraže i zapošljavanje mase HNS-ovaca u HEP.

NE
nepenthe
14:25 28.10.2018.

Uplašio se s razlogom Razdjelnik Efendija, s porastom ruku u Bandićevom taboru uskoro bi mogli gledati (konačno) bacanje HNS-a tamo gdje mu je i mjesto, u ropotarnicu povijesti.

AE
Aedes2017
13:59 28.10.2018.

Vrdoljak laprda o političkoj korupciji ??? Cijeli osjecki ,, Jug ll ,, će se prevrnuti na ,, Sjever ,, ,debilane !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije