Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan voda

HNS podsjeća na uređenje kanala u Vinkovcima

bosut
Goran Ferbežar/Pixsell
22.03.2013.
u 12:43

Vinkovci ostali bez projekata kao što je primjerice uređenje vodotoka Ervenica i Nevkoš, s naglaskom na uređenje Bosuta, izmuljenje i oplemenjivanje svježom vodom, upozoravaju iz HNS-a.

U povodu obilježavanja 22. ožujka, Svjetskog dana voda, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, podružnica Vinkovci ukazuje na nedovoljno korištenje modela sufinanciranja izgradnje objekata kojim se u suradnji s Hrvatskim vodama uređuju riječna korita i obaloutvrde u gradovima.

Time su Vinkovci ostali bez projekata kao što je primjerice uređenje vodotoka Ervenica i Nevkoš, s naglaskom na uređenje Bosuta, izmuljenje i oplemenjivanje svježom vodom, drže haenesovci u priopćenju kojega potpisuje Ivo Bikić, povjerenik vinkovačke podružnice što je danas dostavljeno novinarima. Profesionalni pristup navedenim problemima, drže oni, doveo bi do znatno kvalitetnijeg uređenja dvaju kanala na području grada.

Također, predlažu donošenje odluke o besplatnom priključku na gradsku kanalizacijsku mrežu kućanstvima u rubnim dijelovima grada čime bi se učinio korak više kako za građane tako i za zaštitu i očuvanje voda. Iako su kanalizacijskom mrežom pokriveni svi dijelovi grada Vinkovaca, evidentan je problem izbjegavanja obveze priključenja u spomenutim naseljima uvjetovan visokim troškovima priključka. Posljedica toga je prelijevanje septičkih jama u vrijeme kiša i visokih podzemnih voda što dodatno zagađuje okoliš.

Treći problem odnosi se na plaćanje naknade za uređenje voda čiji teret snose isključivo urbana naselja. Prema Zakonu o vodama, jedinice lokalne samouprave dužne su preuzeti održavanje kanala od Hrvatskih voda uz uvjet naplate naknade za melioracijsku odvodnju od poljoprivrednika. Na žalost dok traje takvo stanje, najveći platiše vodnih naknada su građani koji s melioracijskom odvodnjom imaju najmanje veze, a kojima ovih dana uz redovite račune nerijetko stižu i opomene i ovršni prijedlozi. Stoga vinkovački HNS predlaže dosljednu primjenu zakona. Na taj bi se način prekinulo tzv. „solidarno“ trošenje novca građana te bi se, sukcesivnim preuzimanjem od strane jedinice lokalne samouprave, ravnomjerno raspodijelila, a time i smanjila, visina vodnih naknada, proporcionalno koristi koju građani od toga imaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije