Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hns o diskriminaciji

HNS: Obrazovanje Roma najbitnije za rješavanje njihovih problema

'17.09.2012., Gornji Hrascan - Prosvjed roditelja protiv polaska romske djece u podrucnu skolu.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
1/3
21.09.2012.
u 14:40

Na konferenciji se govorilo i o posljednjem slučaju diskriminacije prema toj nacionalnoj manjini u Međimurju. Igor Kolman poručio je da će HNS uložiti dodatni napor da se takve situacije više ne događaju

HNS je danas na konferenciji za novinare govorio o sprečavanju diskriminacije prema Romima u obrazovnom sustavu te je objasnio da je obrazovanje Roma najbitnije za rješavanje njihovih problema, priopćeno je iz te stranke.

– Često me pitaju treba li Romima kupiti hladnjak, drva ili nešto drugo, a pitanje obrazovanja ostaje na zadnjem mjestu. Uvijek im govorim suprotno. Na prvom mjestu je obrazovanje – kazao je Veljko Kajtazi, pridruženi član Kluba zastupnika HNS-a i zastupnik romske nacionalne manjine u Saboru.

Na konferenciji se govorilo i o posljednjem slučaju diskriminacije prema toj nacionalnoj manjini u Međimurju, a Veljko Kajtazi pozvao je građane da prihvate Rome, lokalnu samoupravu da zajedno s Romima rješava probleme i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta da pojača aktivnosti kako se takvo što ne bi ponovilo.

– Ako se nama u Hrvatskoj događa da imamo uplakane šestogodišnjake, koji su došli u školu prvi dan, jer ih u toj školi nitko neće, onda to nije i ne može biti problem samo male općine i škole. U tom slučaju moramo biti svjesni da je tu država propustila odraditi svoj posao - rekao je Igor Kolman, saborski zastupnik HNS-a koji je dodao kako zaštita najranjivijih ne može biti zadatak male općine prepuštene samoj sebi te poručio da će HNS uložiti dodatni napor da se takve situacije više ne događaju.

Konferenciji su nazočili i predstavnici romske zajednice Međimurja, a Branko Pec, predstavnik roditelja djece protiv čijeg su upisa u školu u Gornjem Hrašćanu prosvjedovali mještani, poručio je kako samo traži da se njihovoj djeci dopusti da pohađaju školu.

Komentara 8

DM
dominator_milanovic
15:51 21.09.2012.

igor kolman. rofl.

OB
-obrisani-
15:59 21.09.2012.

Rješavanje problema Roma i pitanje Roma u Hrvatskoj se treba temeljiti na francuskome modelu.

Avatar Idler 3
Idler 3
15:24 21.09.2012.

Odlično, ovo je pravi trenutak gdje buju nam Čačić, Pusićka, ovaj Koroman i slični osobnim primjerom pokazali kak se rješavaju pitanja Roma. Evo nek si za početak uzmu po jednu romsku obitelj doma na pol godine il godinu i tak svim ostalima budu primjer tolerancije, razumijevanja....>;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije