Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka je donesena

HNS i dalje protiv promjena Ustava ali... 'nikad ne reci nikad'

milorad batinić
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
15.07.2013.
u 12:59

– Naša odluka je takva kakva jest, za sada mislim da nema potrebe za promjenom Ustava, izjavio je Batinić

SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin izjavio je danas u Saboru kako mu je izrazito žao što politički akteri nisu dopustili da uopće otvore raspravu o izmjenama Ustava u Hrvatskom saboru.

– Naša ponuda je na stolu, nudimo je svim političkim akterima u Hrvatskoj i očekujemo punu podršku za ovu inicijativu u kojoj ne vidimo apsolutno ništa lošeg – kaže Grbin koji HNS-ovo odbijanje ovih izmjena Ustava vidi isključivo u smislu procedure i da nije shvatio da se HNS protivi sadržaju ove inicijative.

– Morat ćemo još razgovarati, prema mome mišljenju, ovaj problem ćemo morati riješiti isključivo kroz promjenu Ustava na isti način kao što je riješeno pitanje nezastarijevanja kaznenih djela počinjenih u pretvorbi i kaznenih djela ratnog profiterstva – nastavlja Grbin te pojašnjava kako je za promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina, što znači da će još itekako razgovarati sa svima kako bi vidjeli u kojem mjeru i kojem obliku će se ta promjena izvršiti.

 HNS-ov potpredsjednik Sabora Milorad Batinić ponovio je da njegova stranka i dalje nije za promjene Ustava.

– HNS nije još uvijek promijenio svoje stajalište. Ne znam hoće li. Međutim, promjenu Ustava treba sagledavati u širem kontekstu. S obzirom na događaje koji se zbivaju i ovim ulaskom Hrvatske u EU i zbog niza drugih političkih aktivnosti može nam se dogoditi da Ustav mijenjamo svakih nekoliko mjeseci, što nije u redu. A određena pitanja svakako se mogu riješiti i zakonima – objašnjava Batinić te dodaje da misli da takav stav njegove stranke neće dovesti do krize u koaliciji. Ne treba im, tvrdi, osam tjedana koje im je premijer predložio kao vrijeme da razmisle.

– Naša odluka je takva kakva jest. Naravno da će i nakon konačnog prijedloga promjene Ustava predsjedništvo sjesti, a raspravljat će o tome ako treba i središnji odbor. Međutim, za sada mislim da nema potrebe za promjenom Ustava. Ustav kao takav, kao ključni akt, mislim da ne bi trebao biti podvrgnut takvim učestalim promjenama, jer sve se može riješiti određenim zakonima. Dakle, ne treba mijenjati Ustav zbog svega i svačega – jasan je Batinić.

Na pitanje novinara je li to nekakav ultimatum, on je odgovorio:

– Pa gledajte, u politici vrijedi ona krilatica. Nikad ne reci nikad. Prihvatljivo je sve što je dobro za građane Hrvatske, promjena Ustava, ne samo ova inicijativa predsjednika Vlade, nego i ostali prijedlozi... Mislim da bi o svemu tome trebao jedan širi konsenzus. Ustav nije kategorija koju možemo mijenjati svaki mjesec. Za to nema potrebe – zaključio je Milorad Batinić koji ne vidi razloga zašto njegova stranka ne bi pristala na promjene Ustava ako u širem konsenzusu svi pristanu na to.

>>Propao SDP-ov pokušaj pokretanja promjena Ustava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije