Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORNI RIBOLOV

HNS će pokrenuti inicijativu za potpuni gospodarski pojas

petar baranović,nada turina-đurić (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
29.07.2013.
u 12:42

Petar Baranović: Ako ne pristupimo odgovornom ribolovu, kao i Slovenija i Italija, nećemo budućim generacijama ostaviti priliku da se bave ribarstvom

HNS će pokrenuti inicijativu za proglašenje potpunog gospodarskog pojasa, a povodom studije Europske komisije u kojoj je zaključeno da dosadašnja zajednička ribarska politika nije dala rezultate, najavili su danas Nada Turina-Đurić, potpredsjednica Kluba zastupnika HNS-a, i Petar Baranović, saborski zastupnik HNS-a.

- HNS želi inicirati da sjednemo sa zemljama članicama Europske unije, prije svega da se dogovorimo sa susjedima i da Hrvatska proglasi ZERP - kazala je Nada Turina-Đurić. Hrvatska je bila proglasila ZERP 2003. godine no on je suspendiran zbog politike EU te je dozvoljeno da u hrvatskom dijelu Jadranskog mora ribare sve članice EU.

- Hrvatska je ranije pokrenula to pitanje s ribarskim udrugama, ali ZERP nikad nije zaživio zbog političkih razloga. Sad ga ne možemo pravno provoditi. Postoji konsenzus ribarskih asocijacija da zaštitimo more. ZERP je u interesu EU i Hrvatske. Ako ne pristupimo odgovornom ribolovu, kao i Slovenija i Italija, nećemo budućim generacijama ostaviti priliku da se bave ribarstvom. Ribarstvo je jedna od rijetkih grana u poljoprivredi koja ima pozitivnu bilancu - kazao je Baranović. Na pitanje kakve će biti reakcije s talijanske strane, proglasi li Hrvatska ZERP, Baranović, koji je ranije bio kapetan ribarskog broda, je kazao da je on u kontaktu s talijanskim kolegama te da su svi svjesni da će Jadran postati mrtvo more ne poduzme li se nešto.

- Svi su svjesni da treba uvesti odgovorni ribolov. ZERP ima 23 tisuće kilometara kvadratnih, a toliki je i s talijanske strane i sve se odvija bez nadzora, nema nikakvih zakona. Ako i talijanska i hrvatska flota budu tako izlovljavali zna se završetak, pitanje je vremena. Kad smo prije 20 godina, kao golobradi dečki, izlovljavali, imali smo ulov kakvi sad ne mogu sanjati kapetani s najmodernijeg broda. Moja generacija je svjedok izumiranja - kazao je Baranović, te pojasnio da se ranije ZERP i gospodarski pojas nisu puno razlikovali, odnosno da je naziv nebitan.

>> EK: Nije istina da smo studijom preporučili uvođenje ZERP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije