Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjev

HND poziva: Smanjite PDV na tiskovine sa 10 na pet posto

'07.05.2012., Zagreb,  U Hrvatskom novinarskom drustvu odrzana je konferencija za novinare. Tema konferencije su nove opomene pred otkaz koje je Uprava HRT-a dala pojedinim novinarima te kuce. Anton F
'Patrik Macek/PIXSELL'
05.10.2012.
u 21:40

Zbog teške situacije u tiskanim medijima Sindikat novinara i Novinarsko društvo zatražili hitnu pomoć države

Zbog teške situacije u tiskanim medijima Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo danas su na konferenciji za novinare zatražili od države da pomogne medijima smanjenjem PDV-a na tiskovine sa deset na barem pet posto. Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, naglasio je da je naklada tiskanih medija ove godine pala za deset posto, a prihodi od oglašavanja nikad nisu bili slabiji nego danas.

– Nakladnici su već toliko zaduženi da banke drže glavni vlasnički udio u medijima. Baš zato se ne smiju amnestirati ni vlasnici medija koji su još donedavno iz tih medija izvlačili velik profit i bavili se drugim aktivnostima – poručio je Duka.

Jedan od prijedloga da se pomogne tiskanim medijima jest i osnivanje medijskog fonda kroz koji bi se subvencionirala kupnja novina, rekao je Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske.

– Situacija je toliko teška da država ne može ostati po strani. Nisu stvoreni uvjeti za teška vremena, a cijena rada novinara strmoglavo pada – istaknuo je Filić. Osim nabrojenih dosad ugašenih tjednika, novinari nisu zaboravili spomenuti ni slučaj Vjesnik.

– Prošlo je punih devet mjeseci bez plaće i šest mjeseci od prve blokade računa naše tvrtke. Potraživanja Vjesnikovih radnika dosežu devet milijuna kuna, te dodatnih tri milijuna kuna za doprinose iz prošle godine – poručila je Marijana Matković naglasivši da se Vjesnik godinama sufinancirao iz državnog proračuna, što znači da će na bubanj imovina svih građana. (lk/VLM)

Komentara 12

OB
-obrisani-
22:08 05.10.2012.

Smanjiti PDV zutila na 5% a cijenu kruha tj .PDV podici na 10% .... jel'da... Sto ce narodu kruh ,sit je od novina..

Avatar madcap
madcap
22:23 05.10.2012.

Pa, na novine bi zaista trebao manji PDV. Ali o tome je kod nas potpuno bespredmetno govoriti jer mi uopće nemamo novine. Imamo samo tiskovine u formatu koji neodoljivo podsjeća na novine ali su ili čisto žutilo ili uglavnom šund.

A9
A*9
21:58 05.10.2012.

Povećato PDV na 100 %. Neka im pomogne onaj za koga rade. HND je orjunaško gnijezdo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije