Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HND poziva: Smanjite PDV na tiskovine sa 10 na pet posto

Zbog teške situacije u tiskanim medijima Sindikat novinara i Novinarsko društvo zatražili hitnu pomoć države
05. listopada 2012. u 21:40 12 komentara 15 prikaza
'07.05.2012., Zagreb, U Hrvatskom novinarskom drustvu odrzana je konferencija za novinare. Tema konferencije su nove opomene pred otkaz koje je Uprava HRT-a dala pojedinim novinarima te kuce. Anton F
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

Zbog teške situacije u tiskanim medijima Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo danas su na konferenciji za novinare zatražili od države da pomogne medijima smanjenjem PDV-a na tiskovine sa deset na barem pet posto. Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, naglasio je da je naklada tiskanih medija ove godine pala za deset posto, a prihodi od oglašavanja nikad nisu bili slabiji nego danas.

– Nakladnici su već toliko zaduženi da banke drže glavni vlasnički udio u medijima. Baš zato se ne smiju amnestirati ni vlasnici medija koji su još donedavno iz tih medija izvlačili velik profit i bavili se drugim aktivnostima – poručio je Duka.

Jedan od prijedloga da se pomogne tiskanim medijima jest i osnivanje medijskog fonda kroz koji bi se subvencionirala kupnja novina, rekao je Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske.

– Situacija je toliko teška da država ne može ostati po strani. Nisu stvoreni uvjeti za teška vremena, a cijena rada novinara strmoglavo pada – istaknuo je Filić. Osim nabrojenih dosad ugašenih tjednika, novinari nisu zaboravili spomenuti ni slučaj Vjesnik.

– Prošlo je punih devet mjeseci bez plaće i šest mjeseci od prve blokade računa naše tvrtke. Potraživanja Vjesnikovih radnika dosežu devet milijuna kuna, te dodatnih tri milijuna kuna za doprinose iz prošle godine – poručila je Marijana Matković naglasivši da se Vjesnik godinama sufinancirao iz državnog proračuna, što znači da će na bubanj imovina svih građana. (lk/VLM)

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • -obrisani-:

  Smanjiti PDV zutila na 5% a cijenu kruha tj .PDV podici na 10% .... jel'da... Sto ce narodu kruh ,sit je od novina..

 • Avatar madcap
  madcap:

  Pa, na novine bi zaista trebao manji PDV. Ali o tome je kod nas potpuno bespredmetno govoriti jer mi uopće nemamo novine. Imamo samo tiskovine u formatu koji neodoljivo podsjeća na novine ali su ili čisto žutilo ili uglavnom šund.

 • A*9:

  Povećato PDV na 100 %. Neka im pomogne onaj za koga rade. HND je orjunaško gnijezdo.