Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HND: 'Nacional nezapamćeno vrijeđa kolege i prijeti im'

28. listopada 2008. u 14:55 2 prikaza
duka-txt.jpg
Foto: import

Zdenko Duka, predsjednik HND-a, prozvao je novinare tjednika "Nacional" da 'vrijeđaju novinarke i novinare koji su pisali tekstove ili emitirali priloge o Pukaniću posljednjih nekoliko mjeseci, te da 'su u svom žalovanju "izgubili kompas".

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Novinari tjednika Nacional su u povodu tragične i šokantne smrti svojih kolega nakladnika Ive Pukanića i marketinškog stručnjaka Nike Franjića, osim tekstova posvećenih njima te analizama mogućih uzroka atentata, objavili i nekoliko tekstova u kojima ponaosob na nezapamćeni način vrijeđaju novinarke i novinare koji su pisali tekstove ili emitirali priloge o Pukaniću posljednjih nekoliko mjeseci. Kolege iz Nacionala su u žalovanju izgubili kompas pa vrijeđaju desetine novinara tvrdnjama da su novinarske ništarije, moralni bijednici i da su im ruke uprljane krvlju.

Sigurno je da te novinarke i novinari nisu ubili Ivu Pukanića, nego su uglavnom prema vlastitoj savjesti, na više ili manje uspješan način samo radili svoj novinarski posao. S obzirom na opetovane tvrdnje o krvavim rukama novinara koje su Srećko Jurdana i Berislav Jelinić već bili izrekli i sinoć u emisiji Otvoreno Hrvatske televizije, Hrvatsko novinarsko društvo smatra da se svim spomenutim novinarima zapravo izravno prijeti.

Novinari Nacionala neistinama su se najžešće okomili i na HND zbog toga što je njegovo Vijeće časti u lipnju - s vrlo jasnim razlogom - izbacilo Ivu Pukanića iz HND-a.

Činjenica je da je HND atentat na Pukanića u travnju najozbiljnije shvatio, istog jutra nakon atentata objavio je priopćenje i istodobno obavijestio o tome međunarodne novinarske udruge. Atentat je kvalificirao napadom na slobodu medija i od policije zatražio da Pukanića zaštiti od mogućih budućih napada. Neistinito je i to da se u prosvjedima protiv neučinkovitosti policije zbog neriješenih napada na novinare nije spominjao i Pukanić. Itekako se spominjao, a atentat na njega naveden je i opisan u tzv. Bijeloj knjizi o napadima na novinare.

Nadamo se da će novinari Nacionala u tugovanju za likvidiranim kolegama Pukanićem i Franjićem naći granicu i neće više zloupotrebljavati svoj medij da bi pljuvali kolege. Jer - i ovo je dio nasilja koje nas mjesecima prati a koje se ovako neće zaustaviti.

(Totalportal)

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?