Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv represije

HND: Ispitajte i kaznite krivce za uhođenje novinara

'18.11.2010., Hrvatsko novinarsko drustvo, Perkovceva 2, Zagreb - Druzenje s predsjednicima Hrvatskog novinarskog drustva. Zdenko Duka.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Sanjin Strukić/PIXSELL
13.12.2012.
u 16:09

Ako Hrvatska želi biti demokratska zemlja, oni koji je vode ne smiju dopustiti da se prate i prisluškuju novinari zbog toga što profesionalno obavljaju novinarski posao, kaže čelnik HND-a Zdenko Duka

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je priopćenje kojim od svih odgovornih institucija traži temeljitu istragu o tajnom praćenju novinara u vrijeme predizborne kampanje u jesen 2011. godine i primjerno kažnjavanje svih krivaca ako se pokaže da su kršili zakon.

>>'Očito je da Večernji list smeta svakoj vlasti'

HND podsjeća da je, prema pisanju Novog lista, tadašnji glavni ravnatelj policije Oliver Grbić naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara Večernjeg lista i Jutarnjeg lista zbog curenja podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija. Ovaj najnoviji skandalozni slučaj tajnog praćenja novinara i izlista njihovih telefonskih poziva pokazuje da je potrebno mijenjati Zakon o policiji i Zakon o policijskim poslovima i postupanju tako da ne bude moguće pratiti i prisluškivati novinare dok rade novinarski posao – bez sudskog naloga, ističe HND koji drži da je policija u predizbornoj kampanji prošle godine bila politički instrumentalizirana te da su novinari stradali kao žrtve. Podsjeća to na devedesete godine kada je represivni aparat prisluškivao, pratio i vodio policijske dosjee za više od 100 hrvatskih novinara, smatra HND.

Ako Hrvatska želi biti demokratska zemlja, oni koji je vode ne smiju dopustiti da se prate i prisluškuju novinari zbog toga što profesionalno obavljaju novinarski posao. Represivna politika uvijek ima iste alate da održava vlastiti interes, a protiv interesa javnosti. Zato treba pojačati građanski nadzor nad policijom i obavještajnim službama piše u priopćenju koje je potpisao predsjednik krovne novinske institucije Zdenko Duka.

>>HND poziva DORH da reagira na stanje u Business media grupi

 

Komentara 13

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
16:51 13.12.2012.

Još se nije oporavio od presude i slavlja

DU
Deleted user
18:35 13.12.2012.

Nitko razuman ne želi totalitarno ili diktatorsko (policijsko) društveno uređenje. Nitko razuman ne želi povratak „verbalnog delikta“ iz socijalizma. Ali mora postojati i odgovornost, kako za djela tako i za izgovorenu (napisanu) riječ. A HND i Zdenko Duka pokazali suu svoju (ne)odgovornost kad su stali u zaštitu Zoranu Šprajcu, koji je izmanipulirao javnost u Dnevniku na 20-tu godišnjicu pada Vukovara. Poslušajte cijele, neizrazane snimke razgovora između Jastreba i Zagreba i sve će vam biti jasno.

TR
tramontana
16:47 13.12.2012.

E Duka, Duka, kako te čovječe nije sram? Meni nije čudno da je naše novinarstvo na tako niskoj razini, kada vidim tebe i čitam tvoje izjave dođe mi zlo. Kakav čelnik takvi i pod-čelnici, sve je potčinjeno i korumprano, svee bez karaktera i etike. Kako ćete onda vi objektivno pisati o događajima i pravilno izvjestiti svog kupca, niti te etike vi nemate! Koji si ti igrač, mislim da bi gospodin Ćiro to najbolje objasnio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije