Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preokret u odnosima

HNB će napraviti kalkulaciju definiranja kamata prema Aleksićevu prijedlogu

Goran Aleksić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
02.03.2017.
u 21:50

Na osnovi izračuna posljedica eventualnih promjena Zakona o potrošačkom kreditiranju za banke i dužnike, odlučit će se o sljedećim koracima

Nakon što su se sastali s premijerom i ministrom financija, predstavnici stranke Snaga, saborski zastupnik Goran Aleksić, Jasmina Barić i  Dominik Vuletić, održali su jučer sastanak i s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem i njegovim suradnicima na istu temu – definiranja početnih fiksnih marži u kamatama kredita. I čini se da je na tom susretu došlo do preokreta u njihovim odnosima, barem kad je posrijedi – dobra volja! 

Nakon četiri godine stalnog uvjeravanja ministara, zastupnika i drugih bitnih aktera, ovo je prvi put da je i ljudima iz HNB-a uistinu sjelo što ja to predlažem. Dosad su mislili da je to retroaktivno podešavanje kamatne stope, ali ja u stvari predlažem da se kamatne stope od 1. siječnja 2014. prikažu kao zbroj početne fiksne marže i promjenjivog parametra, što bi svakako kamatne stope smanjilo od jedan do tri postotna boda od tog datuma – prokomentirao je nakon sastanka predstavnik Snage Goran Aleksić, otkrivši da će HNB prema njegovu prijedlogu izraditi kalkulacije o posljedicama eventualnih zakonskih promjena za banke i dužnike, nakon čega bi s ministrom financija i premijerom aktualizirali pokretanje radne skupine za promjenu Zakona o potrošačkim kreditima, što, kaže, podržava i HNB.

Da će proučiti ovaj prijedlog, potvrdili su nam i u HNB-u. Aleksić je istaknuo da pravnici središnje banke imaju stav kako prema ZPK banke nisu bile obvezne ugovoriti parametre za određivanje fiksne marže s dužnicima, nego ih samo načelno definirati.

U skladu s time, može se očekivati da HNB neće prekršajno goniti banke na temelju prijave Udruge Franak, koju je DORH proslijedio na postupanje HNB-u – zaključio je Aleksić te dodao da u HNB-u ipak smatraju kako je zakon manjkav, a rješenje s prijedlogom njegove promjene Snaga je već pripremila i s njim upoznala MOST i HDZ. 

Ono uključuje određivanje početne fiksne marže (fiksnog dijela kamate) na temelju razlike početne kamate i početne vrijednosti promjenjivog parametra te retroaktivnu primjenu tako određene marže od 1. siječnja 2014. 

>> HNB: Uprava HPB-a odgovorna za poslovanje i mora poštovati propise

Komentara 1

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
22:29 02.03.2017.

glas koncila izmišljava probleme, kao i 90tih, dok u isto vrijeme prave probleme cenzuriraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije