Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA VREMENA

Hladna fronta stigla u Hrvatsku: Snijeg pada u Zagrebu i Konavlima, 'crveno upozorenje' na snazi za Jadran

k
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/12
05.01.2017.
u 10:40

"Žuto upozorenje" Meteoalarma zbog niskih temperatura oglašeno je za dubrovačku, kninsku, splitsku, gospićku, osječku, zagrebačku, karlovačku i riječku regiju.

Hladna fronta stigla je u Hrvatsku, a Meteoalarm je oglasio crveno upozorenje za sve "jadranske regije" zbog jake i orkanske bure.

"Žuto upozorenje" Meteoalarma zbog niskih temperatura oglašeno je za dubrovačku, kninsku, splitsku, gospićku, osječku, zagrebačku, karlovačku i riječku regiju.

Snijeg u Zagrebu i Konavlima

Gusti snijeg je u jutarnjim satima počeo padati u Zagrebu.

Najavljivano pogoršanje vremena stiglo je i na jug Hrvatske, a u Konavlima već pada snijeg kojeg je na višim predjelima od jutra napadalo pet centimetara, rekao je u četvrtak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud. U nižim predjelima još pada kiša sa susnježicom, no procjenjuje da će se i ti predjeli tijekom dana najvjerojatnije zabijeliti. – Snijeg u Konavlima pada, pogotovo na višim područjima, u nižim predjelima je još kiša i susnježica, ali i tu se uskoro očekuje snijeg. Na višim područjima i na Konavoskim brdima ima ga već pet centimetara – rekao je Magud.

Na tom su području na snazi zimski uvjeti, a zimska oprema je obavezna. – Ralica je krenula na područja koja su pod snijegom, a druga je spremna za Kunu Konavosku. Prognoze kažu da će dosta snijega danas napadati te da ćemo imati problema s burom, odnosno snježnom vijavicom pa apeliramo na vozače koji danas ne moraju da ne kreću na put kroz ova brdska područja – rekao je Magud. Prema prognostičkim modelima Državnog hidrometeorološkog zavoda tijekom dana je na širem dubrovačkom području najavljena kiša i snijeg, dok se u noći uz pad temperature najavljuje mogućnost snijega. Tijekom vikenda najavljeno je sunčano vrijeme, ali uz pad temperatura od -8 do maksimalnih -4 Celzijeva stupnja.

- 8 na Biokovu

Jutros u 7 sati najhladnije mjesto u Hrvatskoj, prema podacima DHMZ-a, bio je vrh Sveti Jure na Biokovu gdje je izmjereno - 8 Celzijevih stupnjeva. U Zagrebu je bilo - 3, u Osijeku - 1, u Gospiću - 4, dok je najtoplija bila Prevlaka sa 7 Celzijevih stupnjeva.

Za danas meteorolozi najavljuju vjetrovito i hladno te umjereno i pretežno oblačno vrijeme, a u nekim krajevima padat će snijeg. Najviša dnevna temperatura bit će između -2 i 3, na Jadranu od 4 do 9 °C.

Snijeg izazvao probleme u prometu

Snijeg je donio i probleme u prometu. HAK izvještava da u većem dijelu Hrvatske zbog snijega i niskih temperatura promet teče otežano.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama:

u Lici i unutrašnjosti Dalmacije: DC25 Gospić-Karlobag, DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA - g.ž.LS), DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Sučević-Srb, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, ŽC5126, ŽC5140 i sve lokalne ceste na području Krasna, LC59122 Ledenik i LC59123 Konjsko, sve lokalne i županijske ceste na području općina Lovinac i Perušić.

Sjeverozapadna Hrvatska: dionica autoceste A2 Zagreb-Macelj između Krapine i Trakošćana.

>>Umjetni je snijeg na Cmrok donio Djed Božićnjak iz Gornje Bistre

Ključne riječi

Komentara 4

TM
trade_mark
11:25 05.01.2017.

u zagrebu je snijeg padao punih 10-tak minuta. već se otopio. ali to je očito dovoljno za najave smaka svijeta. čekam naslov u kojem će pisati da po snijegom zatrpanim ulicama leže mrtvi ljudi.

PU
paul-umpe
11:29 05.01.2017.

moze li netko javiti jesu li nastupili zimski uvjeti .pa zima je nece valjda u kolovozu padati

ZA
zadar1
11:43 05.01.2017.

u Zadru sunce i +10...mi bizimo u hlad😀😀😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije