Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zavod za hitnu medicinu SMŽ

Danijela Trbović i Mario Valentić s maturantima učili o oživljavanju

petrinja svi zajedno oživaljvanje
02.04.2015.
u 12:12

U Srednjoj školi Petrinja u srijedu, 25.ožujka obilježen je završetak projekta „Oživljavanje samo rukama za maturante Sisačko-moslavačke županije" u kojem su sudjelovali učenici 13 srednjih škola

 Zavod za hitnu medicinu Sisčako-moslavačke županije pokrenuo je projekt „Oživljavanje samo rukama za maturante SMŽ“ u siječnju 2015. godine. Kroz cijeli projekt educirali smo više od 1600 učenika završnih razreda srednjih škola županije. Edukacija učenika temeljila se na radu u malim grupama (do 6 polaznika), interaktivnom pristupu te je stavljala veliki naglasak na praktične vještine. Učenici su, kroz kratko predavanje te vježbanje na lutkama za edukaciju, usvajili vještine prepoznavanja srčanog zastoja, oživljavanja samo rukama, postavljanja osobe u bočni položaj, naučili su kako pravilno pozvati Hitnu medicinsku pomoć te stekli druga korisna znanja kojima mogu spasiti nečiji život.

U Srednjoj školi Petrinja u srijedu, 25.ožujka obilježen je završetak projekta „Oživljavanje samo rukama za maturante Sisačko-moslavačke županije" u kojem su sudjelovali učenici 13 srednjih škola. U sportskoj dvorani prigodnim riječima sudionicima projekta i prisutnim gostima obratili su se ravnatelj Zavoda Mesud Peco i ravnatelj Srednje škole Petrinja Ante Balen koji je izrazio zadovoljstvo što se završnica projekta održala upravo u Petrinji. Potporu su im dali Darko Srbljanin, županijski pročelnik za zdravstvo i Svjetlana Lazić, zamjenica gradonačelnika Petrinje.

A onda su stigli i gosti iznenađenja, poznata televizijska voditeljica Danijela Trbović i poznati Petrinjac Mario Valentić. I svi su se zajedno priključili u učenje postupka oživljavanja osoba u srčanom zastoju. Danijela je rekla kako je u naš grad došla na poziv Marija Valentića i trenera Ivana Borasa.

„Osim toga, studirala sam medicinu i nekada davno sam bila u brigadi Crvenog križa i išla sam i na natjecanja iz prve pomoći. No, ja sam uvijek štreberica i danas ću opet nešto korisno naučiti, ali i dati potporu ovim mladim ljudima". Naš Petrinjac Mario Valentić rekao je kako uvijek dođe u Petrinju i kad nisu neke akcije, jer često posjećuje svoje roditelje, ali sad je, kako je istaknuo dao potporu akciji koja educira mlade.

„Uvijek dajem potporu ovakvim akcijama i Matija me nije trebao puno nagovarati, ni mene ni Danijelu da dođemo i podržimo ovu hvale vrijednu akciju." Profesorica Slavenka Jurković Norković u ime škole primila je i vrijedno Priznanje „Škola sa srcem", a kraj projekta koji je imao humanitarni karakter, obilježen je najprije edukacijom u kojoj su sudjelovali svi, od učenika do gostiju koji su se zaista potrudili saznati što više o oživljavanju rukama. Nakon toga maturanti su plesali, glumili, osmišljavali pano i na kraju je nastala i zajednička fotografija učenika, organizatora i gostiju. Zavod za hitnu medicinu SMŽ, kao prvi Zavod u Hrvatskoj koji je prepoznao važnost integriranja znanja o postupcima oživljavanja u školski kurikulum, se zahvaljuje za vrlo uspješnu suradnju s učenicima i djelatnicima srednjih škola tijekom trajanja projekta te pozdravlja napore koje isti ulažu u borbi za svaki ljudski život. 

>> U našoj školi radimo sok, čips, pivo, sir, kruh, kobasice, špek...

Komentara 2

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:31 02.04.2015.

Danijela Trobović..nešto bi napisao ali mi gine zabrana pisanja najmanje tri godine

DU
Deleted user
12:55 02.04.2015.

Čujem da su maturanti iz zafrkancije lutku odjenuli u odoru hrvatskog generala Ante Gotovine... prilikom oživljavanja Danijela se toliko zaigrala da ga je ( lutku) udavila, umjesto oživjela... nikako da zaboravim njene sramotne komentare na račun našeg generala....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije