Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVANEC Ukida li se prijavno-dojavna jedinica Hitne pomoći

Hitna im ne treba budu li morali ići u Varaždin

23.02.2009.
u 18:04

Zasad neslužbena vijest o tome da će se u sklopu reforme službe Hitne medicinske pomoći vikendom i blagdanom ukinuti rad prijavno-dojavne jedinice, koja djeluje u sklopu HMP-a u Ivancu, izazvala je nezadovoljstvo građana s ivanečkog područja.

Građani nezadovoljni
Budući da se građani toga kraja, u kojem je više od 40.000 stanovnika, već godinama suočavaju s padom zdravstvenog standarda (prije nekoliko godina ukinuta su dežurstva vikendom i blagdanima), vijest da bi se sada trebala ukinuti i prijavno-dojavna služba, dočekana je s nevjericom.

Tu službu, inače, čine medicinske sestre s dugogodišnjim stažem, koje u odsutnosti liječnika bolesnike mogu reanimirati, zaustaviti krvarenje i previti im rane, napraviti EKG, intervenirati i pružiti pomoć kad je ugrožen život.

Hitno na sastanak
Ukine li se ta služba, građani u dane vikenda i blagdanom neće moći dobiti hitnu medicinsku pomoć u ambulanti u Ivancu. Kada s udaljenih brdskih područja Bednje, Lepoglave i Voće dođu u Ivanec, pa shvate da nema nikoga i da moraju putovati u Varaždin, hitna im više i ne treba - izjavile su Jasenka Friščić i Bosiljka Petak, članice Gradskoga poglavarstva Ivanca.

Poglavarstvo je pozvalo vodstvo Doma zdravlja Varaždinske županije na hitni sastanak. Postavlja se i pitanje što će biti s medicinskim sestrama iz prijavno-dojavne službe, hoće li biti proglašene viškom i ostati bez posla.

Obaviješteni smo također da je svim zaposlenicima HMP-a u Ivancu zabranjeno da medijima daju izjave. Unatoč tome doznali smo neke podatke. Ivanečko područje, na kojem je više od 40.000 stanovnika – za usporedbu, na novomarofskom je oko 23.000 te ludbreškom 18.000 – jedinica Hitne medicinske pomoći u Ivancu, jedina u županiji, u jedinici sanitetskog prijevoza radi ispod zakonom propisanih standarda. Premda bi prema propisanim standardima Ivanec trebao imati tri tima sanitetskog prijevoza (u timu su dva vozača saniteta i medicinski tehničar), sada je zaposleno šest vozača, a tri medicinska tehničara nedostaju, pa se neki nepokretni pacijenti prevoze bez propisane pratnje!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije