Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.04.2016. u 09:48

Stvarati pakao vlastima jest legitimno, no činiti pakao svojoj državi političko je lešinarenje

Kad jedna inteligentna osoba, kao što je to bivši SDP-ov ministar Mirando Mrsić, u najnezgodnijem političkom trenutku za Hrvatsku hladnokrvno optuži predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović da je de facto ona ta koja je prije godinu dana započela trend ustašizacije zemlje (jer je otišla sama u Jasenovac, kao uostalom i na Bleiburg) – onda će svatko pametan morati zaključiti da u našoj zemlji vlada stanje opće histerije. Koja od inteligentnih radi neinteligentne, od dobroćudnih zločeste, od staloženih divljake. Optužiti ženu poput predsjednice, koja je u ovih godinu dana dokazala da je tolerantna, uključiva i pozitivna, da je sada neki alternativni Pavelić, to je baš gnusno.

Politizirati oko Jasenovca, a za koji dan i oko Bleiburga, jer te dvije obljetnice nadovezuju se stvarno i simbolično, ne samo da je zločesto nego je i jadno. Komplicirati, raditi na svađi, niskim strastima i igrati na ponovnom svađanju svih koji žive u Hrvatskoj 2016. danas čine samo politički lešinari ili profesionalni bukači. Može biti da Mrsić to što sada radi, dakle, potpaljuje strasti, čini iz uvjerenja i nekakvog iracionalnog straha.

No, ne vjerujem da to čini jer je hipersenzibilan pa od marginalnih manifestacija ustašluka vidi takvu državnu politiku. To gore, jer onda, i sam svjestan da se Hrvatska u nekoliko mjeseci nije mogla od uljuđene EU države vratiti 75 godina unatrag – sada namjerno nagrđuje predsjednicu i predstavlja je kao nasljednika poglavnika. Koja je, dakle, Mrsićeva poruka? Što on misli o svojim građanima, svom narodu ako demokratkinju, usto i najpopularniju osobu u RH, tako ružno trpa u ropotarnicu povijesti. I sutra će takav Mrsić uvjeravati birače kako on želi dobro Hrvatima, Hrvatskoj i svim njezinim građanima. A u stvarnosti, pretvorio se, nakon 4 godine na vlasti, od uglednog liječnika u politikanta koji će učiniti sve kako bi destabilizirao i inače nestabilnu državnu vlast. Ili se previše družio sa Zoranom Milanovićem, pa se zarazio njegovim najavama da će aktualnoj vlasti činiti pakao.

Što jest okej ako paziš da ujedno, zbog bezobzirnosti, ne činiš pakao i cijeloj svojoj državi. Legitimno je biti oporba i nastojati iskoristiti svaku grešku vladajućih, no nećeš svjesno rušiti imidž svoje zemlje u trenutku kada je pod povećalom kreditora, investitora, kad se vlast bori da ishoduje, blokadom primanja Srbije ukidanje njihova zakona o univerzalnoj jurisdikciji kojom se iz Beograda mogu dizati optužnice protiv hrvatskih vojnika i časnika po izboru. Što će Mrsić i Mrsići još napraviti idućih dana? Vjerojatno će im sljedeći cilj postati i Tihomir Orešković. Prvo će ga pitati zašto ne intervenira, zašto mirno gleda “ustaške zmije”. Pa će ga tužiti bivšim poslodavcima da im je bivši menadžer “ustašizator”. Pa će prizivati da svijet intervenira i suzbije stvaranje nove NDH. Takva će histerija baš pomoći hrvatskoj Vladi da, kako to u Večernjem kaže predsjednica, “ustane i počne sprintati i donositi hrabre odluke”. Kada bi svi u Hrvatskoj s toliko žustrine koliko se sada troši na teme otprije 75 godina prionuli na rasprave o fondovima EU, o PDV-u, spašavanju poljoprivrede, aktivaciji mrtve imovine i infrastrukture, negativna bi se spirala počela vrtjeti u pozitivnom smjeru.

Ovako, politikanti će nas opet blokirati. Sve kako bi oni zajahali vlast i vratili se u sedlo. A što će se Hrvatska zbog stalnog, prisilnog regrutiranja oko bojeva ustaša i partizana u međuvremenu pretvoriti u slabo kljuse koje možeš ni zajahati – nema veze.

Jest kljuse, al’ bolje da ga šibamo “mi” nego “oni”.

>> Mrsić o bojkotu Jasenovca: 'To je posljedica politike Kolinde Grabar Kitarović'

Ključne riječi

Komentara 11

TR
tretez
12:25 10.04.2016.

Hvala, g. Ivankoviću, za glas poštenja i razuma. A Mrsić svojim izjavama govori samo o sebi. Pametnomu dosta!

BA
bakulušić
14:44 10.04.2016.

Vođa je rekao: "Ili mi ili oni". Trećih nema. Barem se tako može zaključiti iz vođinih riječi. Tko nije za nas, taj je protiv nas. Tko nije za Tita, taj je za Pavelića. Mrsić samo slijedi vođu. To nema veze sa inteligencijom.

PE
Perko
11:43 11.04.2016.

Nije li vrijeme da se ostave takve povijesne budalastine? Sto je bilo , bilo je pa neka se krene naprijed u realnost dvadeset prvog stoljeća ! Vrijeme je da političari shvate da oporba nije neprijatelj nego je Team za upravljane male lijepe državice naše Hrvatske. Dr perko iz daleke engleske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije