Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvar na komandama

Hipersonična zvijer koja leti pet puta brže od zvuka pala u more

waverider (1)
Foto: AFP/ US AIR FORCE/ PIXSELL
1/3
15.08.2012.
u 21:03

Dužnosnici NASA-e i Pentagona za cilj su si postavili doseći brzinu koja bi omogućila let od New Yorka do Londona od sat vremena

Putovanje od New Yorka do Londona od samo sat vremena danas se čini nemogućim, no upravo takav cilj postavili su si dužnosnici američke NASA-e i Pentagona.

Njihov hipersonični zrakoplov Waverider krenuo je na novo probno putovanje s ciljem da iznad Tihog oceana postigne brzinu od čak 6900 kilometara na sat. Tijekom prošlogodišnjeg testiranja taj zrakoplov budućnosti nije opravdao očekivanja jer je letio nešto sporije, tj. pet, a ne šest puta brže od zvuka. Problem je izazvao motor koji nije radio punom snagom. Ove je godine poraz još i veći jer se zrakoplov srušio u Tihi ocean nakon što je lansiran s bombrdera i to najvjerojatnije zbog kvara na komandama. 

Iako je primarni cilj ove tehnologije razvoj brzih raketa velikog dometa, ona bi mogla biti iskorištena i za konstrukciju putničkih zrakoplova znatno većih brzina od trenutačno dostupnih.

Waverider bi trebao letjeti šest puta brže od zvuka, što se označava oznakom Mach 6. Concorde, primjerice, leti brzinom od dva maha te od Londona do New Yorka dođe za tri sata.

Zrakoplovni stručnjaci tvrde da hipersonični putnički zrakoplovi nisu daleka budućnost i da bi prve putnike i članove posade mogli prevoziti već u ovom desetljeću.

Komentara 14

MO
moveax
22:56 15.08.2012.

I koliko bi dosla jedna karta za NY-London? 100 000$???

ZX
zark x
07:37 16.08.2012.

Jeli hrana ukljucena?

FE
Felicijen
22:40 15.08.2012.

Ova hipersonična zvijer pada pet puta brže od drugih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije