Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politička garnitura

Hillary Clinton žele naslijediti Tom Donilon, ali i Susan Rice

Hillary Clinton (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/3
07.11.2012.
u 20:30

Obama će sada, u drugom mandatu, dovesti ljude koji su mu osobno najbliži i u koje osobno ima najviše povjerenja, kaže analitičar dr. Žarko Puhovski

Slavljenički šampanjac u Obaminom stožeru još nije bio ni ispijen do kraja, a Washington je već počeo brujati o tome koju će ekipu najbližih suradnika novi/stari predsjednik okupiti oko sebe za sljedeće četiri godine. Naime, iako se na prvi pogled čini da Obaminom pobjedom politička garnitura u Bijeloj kući ostaje ista, stvarnost je znatno drukčija.

Hillary Clinton najavila je još prije nekoliko mjeseci da će se povući s mjesta državne tajnice ako Obama izbori još jedan mandat, a ni Leon Panneta sa svoje sedamdeset četiri godine života i nekoliko mandata u raznim administracijama nije baš oduševljen da još četiri godine provede na čelu Pentagona.

– Obama će sada, u drugom mandatu, dovesti ljude koji su mu osobno najbliži i u koje osobno ima najviše povjerenja. Više ne treba balansirati snage. Na djelu je pravilo koje kaže da se pravi predsjednik vidi tek u drugom mandatu, kada se ne treba brinuti za reizbor – kaže analitičar dr. Žarko Puhovski. Izbor za budućeg šefa američke diplomacije u ovom je trenutku sveden na tri najizglednija kandidata. Prvi je John Kerry, bivši demokratski predsjednički kandidat koji je kao predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku dobro upoznat sa zbivanjima na svjetskoj sceni. Dobro poznaje zbivanja u vezi s Arapskim proljećem jer je bio sukreator američke politike u tim zemljama, kao i situaciju u Siriji. Igrao je i vrlo bitnu ulogu u izgradnji odnosa s Pakistanom. U tu je zemlju putovao nekoliko puta kao Obamin izaslanik. Druga je izgledna kandidatkinja Susan Rice, američka veleposlanica u UN-u. Treći je pak dosadašnji Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon koji još od 2008. godine Obami priprema vanjskopolitičke govore.

– Vjerujem da će upravo Donilon doći na čelo State Departmenta. On je Obami najbliži – kaže dr. Puhovski.

Situacija oko Pannetina nasljednika na čelu Pentagona nešto je složenija. Uz njegovu zamjenicu Michele Flournoy, u igri su još i Ashton Carter, demokratski senator Sam Nunn i vijetnamski veteran Chuck Hagel. Tu je i Colin Powell, zapovjednik združenog stožera u vrijeme Prve pustinjske oluje koji je u Bushovu mandatu četiri godine proveo na mjestu američkog šefa diplomacije. Zanimljivo je i pitanje što će se dogoditi s vodstvom CIA-e koju danas vodi bivši zapovjednik snaga NATO-a u Afganistanu general Petraeus. On je najavio da bi rado preuzeo mjesto rektora Sveučilišta Princeton.

>>Obamin drugi mandat: 12 izazova za vladara svijeta

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

Komentara 2

M3
Miške 3
08:50 08.11.2012.

Naslijedit će je Tom Doly.

ST
strukle.
08:39 08.11.2012.

Hvala Bogu sto je sve dobro proslo i Obama se moze uhvatiti posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije