Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
leteća diplomacija

Hillary Clinton i službeno postala najveći svjetski "globetrotter"

'REFILE - TO CORRECT NAME IN SECOND SENTENCE   U.S. Secretary of State Hillary Clinton arrives at Noi Bai International Airport in Hanoi July 10, 2012. Clinton is on an official visit to Vietnam from
'POOL'
19.07.2012.
u 07:45


Tijekom mandata posjetila je 102 zemlje svijeta i 351 dan bila na putu.

Nepoznato je koliko je svojom posljednjom turnejom po svijetu američka državna tajnica Hillary Clinton uspjela učvrstiti stavove službene politike SAD-a, no nepobitno je da je učvrstila svoju poziciju najvećeg svjetskog putnika u povijesti. Naime, od početka mandata Clinton je prema službenim statistikama posjetila čak 102 zemlje svijeta i prešla, računajući samo službena putovanja, 1,335.742 kilometra izbivajući pri tome 351 dan izvan granica SAD-a. Ipak, posljednja turneja koja je završila u utorak i koju je, među ostalim, obilježila i kiša rajčica i cipela koje su na njenu povorku bacali demonstranti u Aleksandriji, bacila je na koljena i njene suradnike i članove osiguranja, koji su gotovo malaksali od iscrpljenosti.

Nadmašili opseg Zemlje

– U tih 13 dana prošli smo više od 43.000 kilometara, oko 3000 kilometara više nego što je opseg Zemlje na ekvatoru. Problem je bila i činjenica da je plan puta bio prilično apsurdan. Francuska – Afganistan – Japan – Mongolija – Vijetnam – Laos – Kambodža – Egipat – Izrael. Vrtjeli smo se u krug, neprestano smo išli iz vremenske zone u zonu, naprijed-natrag, pa standardni "jetlag" nije ništa prema onom umoru koji smo ovih dana proživljavali – ustvrdio je jedan od članova tima koji je tajnicu Clinton pratio na putovanju.

Koliko je ovo bilo naporno, govori i podatak da su čak i službeni Blackberryji koje Clinton i članovi njena tima nose sa sobom u jednome trenutku "poludjeli".

– Blackberry sam namještao na vrijeme i datum prema lokaciji na kojoj smo bil, a kada smo iz Kambodže letjeli u Egipat, satovi na mobitelima sami su se namjestili na vrijeme kakvo je u Sarajevu, ali ne i u Kairu, gdje je sat vremena razlike. Neki od uređaja pokazali su i krivi datum računajući da smo došli sa zapada prema istoku, a ne obrnuto – kaže ovaj Clintoničin suradnik za Huffington post. Žestok tempo nije očito utjecao samo na uređaje ili članove pratnje nego i na stanje same državne tajnice. Dodatni problem predstavljala je činjenica da Hillary Clinton najčešće ne može zaspati u zrakoplovu iako je letjelica kojom je putovala opremljena i posebnom spavaćom sobom.

– Da je umorna, vidjelo se po napadu kašlja koji ju je uhvatio tijekom govora u Hanoiju. Neprestano je tvrdila da je spremna na putovanje, ali očito se bližila granici fizičke izdržljivosti – kaže član njena tima.

Skinula Albright s trona

Inače, današnja državna tajnica titulu najnaputovanije osobe svijeta preuzela je također od žene i također od američke šefice diplomacije Madelaine Albright, koja je dužnost obavljala u vrijeme mandata Hillaryna supruga Billa Clintona. Albright je tijekom svoje diplomatske karijere ukupno posjetila 99 zemalja, a ovaj je rekord Hillary izjednačila prošlog mjeseca kada je prvi put posjetila Finsku, a potom ga i nadmašila, dan zatim, doletjevši u Letoniju.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:41 19.07.2012.

Hm Tako to ide kad Bil nije znao držati rasporak na hlačama zatvoren kad je Monica bila u blizini. Sad mu se žena raspomamila. Od političkih putovanja do disko klubova. Sad drug predsjednik može pisati knjige koliko hoće, a Monicaa radi ko konobarica, umjesto kao osobna tajnica.

BA
Bay
08:43 19.07.2012.

I poslije svake svoje posjete za sobom bi u dotičnim zemljama ostavljala silno blagostanje i demokraciju ...

Avatar flegmatik
flegmatik
08:24 19.07.2012.

Ja mislim da je Hilary svojim putovanjima znatno popravila image Amerike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije