Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf u New Yorku

Clinton i Trump u finalu

Hillary Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.04.2016.
u 07:05

Predizbori u državi New York mogli bi biti prekretnica. Clinton je osigurala nominaciju, a Trumpu su se povećale šanse da je dobije

Pobjede Donalda Trumpa i Hillary Clinton u saveznoj državi New York zapravo i nisu preveliko iznenađenje zato što je i republikancu Trumpu i demokratkinji Clinton to matična država. Moglo bi se reći da je donekle iznenađenje to što nisu još uvjerljivije pobijedili, a to se osobito odnosi na Hillary Clinton. Ona je pobijedila sa 57,9 posto osvojenih glasova, što je prednost od petnaestak posto ispred njezina protivnika Bernieja Sandersa. No treba napomenuti da je ona prije mjesec i pol imala golemu prednost od 48 posto. S druge strane, Trump doista jest dobio premoćnih 60 posto glasova i većinu delegata, ali je jako zanimljiv podatak da je John Kasich osvojio 25 posto i da je uspio pobijediti u izbornom okrugu države New York u kojem Trump živi i u kojem se nalazi sjedište njegova poslovnog carstva.

Cruzov debakl

Ted Cruz s nešto više od 14 posto glasova u osnovi je doživio vrlo težak poraz koji je zaustavio njegov pobjednički niz.

U trenutku kada su za raspodjelu u republikanskom taboru ostala samo 674 delegata, nema baš nikakve šanse da bilo Cruz, bilo Kasich prikupe dovoljno glasova za izravnu nominaciju. U idućih mjesec i pol dana, točnije do 7. lipnja kada se održavaju posljednji predizbori, njihova će glavna funkcija biti da osvoje što više delegata, i to isključivo zato da ih Trump ne bi mogao skupiti dostatno za izravnu nominaciju. Takozvana “otvorena” stranačka konvencija plodno je tlo za razne vrste manipulacija i pritisaka, što može rezultirati raznim neželjenim situacijama.

No pobjedom u New Yorku Trump kao da je dobio neki novi zamah pa bi po nekim procjenama do 7. lipnja on čak mogao osvojiti potrebnih 1237 glasova delegata. No pred njime je zapravo vrlo težak posao zato što mora uzeti gotovo 60 posto preostalih delegata. U svome pobjedničkom govoru kazao je da bi on trebao biti stranački kandidat i u slučaju da ne prikupi 1237 glasova. On smatra da mu nominacija pripada zato što je osvojio najveći broj delegata, ali i zbog toga što sva istraživanja na nacionalnoj razini pokazuju da je upravo on kandidat koji uživa najveću potporu biračkog tijela stranke. Trump nije propustio naglasiti kako priznaje isključivo glasove s terena te najavljuje da će žestoko reagirati na svaki pokušaj manipuliranja.

Sanders kao potpredsjednik

Nakon predizbora u New Yorku u demokratskom taboru stvari su puno jasnije iako još uvijek postoji minimalna teoretska šansa da se trendovi preokrenu u korist Bernieja Sandersa.

Ako svi superdelegati koji su svoj glas već dali Clinton uz nju ostanu do kraja, ona treba još samo još samo 454 glasa (oko 27 posto preostalih glasova) da osigura nominaciju. Sanders treba osvojiti oko 70 posto tih delegata, što u ovome trenutku izgleda kao nemoguća misija.

No sigurno je da će Sanders u ovoj bitki ostati do samoga kraja. Svojom kandidaturom i kampanjom Sanders je pokazao da on sa svojim demokratskim socijalizmom itekako ima publiku u Americi i da je to biračko tijelo tako značajno da ga se više neće moći ignorirati. Možda bi bilo mudro da Hillary Clinton ozbiljno razmisli o tome da Sandersa uzme za potpredsjedničkog kandidata.

>> Samo jedna zemlja uvjerljivo želi Donalda Trumpa za predsjednika 

>> Glavni kandidati u utrci za Bijelu kuću Trump i Clinton bliže nominaciji

Komentara 1

Avatar mason
mason
18:33 21.04.2016.

Nece biti Clinton I Trump u finalu. Trump nece skupiti dovoljno delegata. Stranka ce mu smjestiti da izgubi zato sto ne igra kako oni sviraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije