Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HIGHLANDER Velebit kao test fizičke i mentalne snage hrvatske vojske

HIGHLANDER
27.05.2021.
u 10:24

Lokacija na kojoj se HIGHLANDER održava u Hrvatskoj naša je najpoznatija planina Velebit, koja ostavlja bez daha svojim specifičnim prirodnim ljepotama i bogatstvima

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK ‘Zagreb’ i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Sva snaga i nevjerojatna moć hrvatske vojske došla je do izražaja za vrijeme Domovinskog rata, kada je uspješno obranila svoju državu, postavši tako simbol za našu slobodu, neovisnost, sigurnost i mir. Od svog tadašnjeg osnutka, vojska Republike Hrvatske postala je čvrst i pouzdan saveznik, a pripadnici Oružanih snaga danas sudjeluju u 7 mirovnih misija UN-a u, dvije NATO mirovne operacije te u jednoj misiji EU.

Konstantna i sustavna obuka te školovanje naše vojske zaslužni su za postignute zahtjevne tjelesne, mentalne i psihičke sposobnosti. Ti napori Oružanih snaga Republike Hrvatske značajno su pridonijeli punopravnom članstvu naše zemlje u NATO-u. Naši vojnici za fizički naporne misije pripremaju se na različite načine, npr. planinarenjem, koje predstavlja izvrsnu tjelesnu aktivnost na otvorenom. Jedan od takvih planinarskih događaja je HIGHLANDER Velebit.

Prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, časnički namjesnik Dražen Klanjec ističe da je nekoliko razloga zbog kojih se pripadnici hrvatske vojske prijavljuju na HIGHLANDER. Prije svega, potrebno je istaknuti kako je bit vojničkog poziva gotovo u potpunosti orijentirana na aktivnosti koje se odvijaju vani, na terenu, vojnim poligonima, u prirodi, tako da je okružje u kojem se održava HIGHLANDER za svakog vojnika njegovo prirodno radno okružje. Hrvatski vojnici u svakodnevnom radu, kroz obuke i treninge na terenu u realnim uvjetima, svoje zadaće izvršavaju svladavajući uvijek neke nove izazove. Za većinu njih HIGHLANDER Velebit predstavlja upravo to – izazov. Dio njih svakako HIGHLANDER doživljava kao natjecanje, iako to HIGHLANDER koncepcijski nije, tako da u određenom smislu žele testirati, ali i dokazati svoje granice, kondiciju, fizičku i mentalnu snagu koju svakodnevno kroz trening i obuku održavaju i podižu na višu razinu. Svakako, kao i za sve sudionike pa tako i hrvatske vojnike, HIGHLANDER predstavlja razonodu, druženje, uživanje u prirodnim ljepotama naše najveće planine Velebit što je izuzetno pozitivno i korisno kao način opuštanja, ali i provođenja slobodnog vremena dalje od civilizacije i svakodnevnih obaveza te na taj način jačaju vlastite psihofizičke kvalitete i timski duh koji je temelj svih vojnih aktivnosti.

Zasigurno, sve aktivnosti u kojima do izražaja dolazi mentalna i fizička snaga pojedinca odličan su trening ili ispit izdržljivosti kakvima su vojnici često podvrgnuti. HIGHLANDER Velebit svakako je jedna aktivnost koja se ne može smatrati uobičajenom jer proći 100 kilometara po planinskom terenu, noseći sa sobom svu opremu potrebnu za preživljavanje, izazov je koji zahtijeva iznadprosječnu mentalnu i fizičku snagu te kao takva za vojnike predstavlja izvrstan test sposobnosti u kojem se očituje sva vrijednost vojničke obuke u kojoj se njihove fizičke i mentalne sposobnosti podižu na višu razinu.

„Do sada su pripadnici HV-a na HIGHLANDER Velebit sudjelovali u manjem broju kao privatne osobe, planinari i zaljubljenici u prirodu. Ove godine, na inicijativu organizatora HIGHLANDER počeli smo s razgovorima o mogućoj suradnji. Ovisno o raspoloživim mogućnostima, nadamo se da će se suradnja realizirati i s godinama jačati i rasti. Isto tako, nadam se da će se iz godine u godinu na ovakav hvalevrijedan događaj prijavljivati sve veći broj naših pripadnika, na obostrano zadovoljstvo organizatora i sudionika“ – nadodaje prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, časnički namjesnik Dražen Klanjec.

„Jako mi je drago što je hrvatska vojska prepoznala HIGHLANDER kao jedinstveni planinarski događaj na kojem mogu dodatnu 'izbrusiti' svoju fizičku i mentalnu snagu. Veselim se i ove godine vidjeti pripadnike HV-a na Velebitu, a ovim putem im u ime cijelog HIGHLANDER tima želim čestitati jubilarnu 30. obljetnicu koju obilježavaju sutra, 28.05. kada je Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske“ – izjavio je Jurica Barać, HIGHLANDER CEO.

No, ne trebate biti profesionalni vojnik kako bi uspješno prošli ovaj jedinstveni planinarski događaj. Bitna je dobra volja, korektna fizička spremnost i avanturistički duh, jer glavni moto HIGHLANDER-a je 'Avantura života'.

Lokacija na kojoj se HIGHLANDER održava u Hrvatskoj naša je najpoznatija planina Velebit, koja ostavlja bez daha svojim specifičnim prirodnim ljepotama i bogatstvima. Odvažite se i vi na ovu jedinstvenu planinarsku avanturu koju ćete pamtiti cijeli život.

HIGHLANDER Velebit 2021 održat će se od 25. do 30.09.2021, a prijaviti se možete preko službene web stranice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije