Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HHO:

HHO: Pljuju si u lice inicijativom o ukidanju pokroviteljstva Bleiburgu

ivan zvonimir cicak (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
27.02.2012.
u 12:14

Osuđujemo pokušaje pojedinaca, među njima i istaknutih članova vladajućeg SDP-a, kao i komunističke veteranske organizacije SABA (donedavno SUBNORA), da ukinu saborsko pokroviteljstvo nad bleiburškim komemoracijama, priopćili su iz HHO-a.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) oglasio se nakon što su neki od dužnosnika u javnosti spomenuli ukidanje saborskog pokroviteljstva nad bleiburškim komemoracijama te podčinjavanje Ministarstvu branitelja Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

– Osuđujemo pokušaje pojedinaca, među njima i istaknutih članova vladajućeg SDP-a, kao i komunističke veteranske organizacije SABA (donedavno SUBNORA), da ukinu saborsko pokroviteljstvo nad bleiburškim komemoracijama. Odbor se također protivi nakani Vlade i ministra Predraga Matića Freda da neovisni Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata podčini Ministarstvu branitelja – kaže se u priopćenju predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička.

– Odbor se nada da Predsjedništvo sabora, Predsjednik Vlade Milanović i predsjednik Ivo Josipović, koji su osobno pohodili Bleiburg odavši počast žrtvama komunističkih zločina, neće prihvatiti ovu nakaznu inicijativu. Pogotovo što ta inicijativa dolazi i od onih članova SDP-a koji su bili članovi saborskog izaslanstva na bleiburškoj komemoraciji (Ratko Maričić, sada predsjednik SABA-e, 2000. godine i Nenad Stazić 2001. godine) koji ovakvom aktivnošću sami sebi pljuju u lice – navodi se u priopćenju.

– Nastojanje ministra Matića da uredu oduzme neovisnost i podčini ga Upravi za zatočene i nestale, odnosno njezinu predstojniku puk. Ivanu Grujiću u Ministarstvu branitelja, nije samo proziran pokušaj nametanja političke kontrole nad neovisnom ustanovom nego i politička provokacija. Puk. Grujić u komunističkom režimu djelovao je unutar državnog represivnog aparata pa je shodno tome ne samo u sukobu interesa kad je riječ o istraživanju komunističkih zločina nego u uređenoj državi ne bi uopće smio imati udjela u javnom životu. Iza njega stoje njegovi bivši pretpostavljeni, umreženi radi zataškavanja komunističkih zločina, u čemu su do sad imali iznimnih uspjeha – piše u priopćenju HHO-a.

Komentara 59

BR
Brandfackel2
13:54 27.02.2012.

Dosta nam je već 67 godina zataškivanja zločina i društvene afirmacije komunističkih zločinaca koji uništavaju ovu zemlju . Zataškivanje zločina nije ništa drugo nego podržavanje tog zločina tj. suučesništvo u njemu. Zataškivanje je ustvari pripremanje terena za buduće zločine kojeoje bi ti isti počinili samo da im se opet pruži prilika . Dosta nam je Tuđmana, Mesića, Jospovića i nijhovih \"Perkovića\". Hoćemo zdrave hrvatske snage, a ne komunističke zločince. Ne želimo biti Sjeverna Koreja i zato lustracija!!!

CV
crna vrana
14:04 27.02.2012.

Konačno odgovor na provokacije kakav i dolikuje. Čičak progovara s pozicija hrvatskog proljećara i domoljuba ali i onoga koji brine o elementarnim ljudskim pravima i o dostojanstvu žrtve komunističkog progona. Jednom riječju: Bravo Čičak, Maričiću i Staziću, sramite se !

OB
-obrisani-
13:11 27.02.2012.

Lustracija !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije