Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Najavio morbidne ideje'

HHO: Crnoja negira temeljna ljudska prava, principe pravne države i vladavinu prava

Ivan Zvonimir Čičak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
27.01.2016.
u 12:12

"Već same Crnojine najave ovih morbidnih ideja i prije no što je imenovan ministrom trebale su biti dovoljne vladajućoj većini da ne potvrdi njegovo imenovanje", pišu iz HHO-a

Hrvatski helsinški odbor nezadovoljan je činjenicom što je Sabor za ministra branitelja potvrdio Miju Crnoju iz HDZ-a. 

– Iz Crnojinih javnih istupa vidljivo je da je riječ o osobi koja ne samo da ugrožava već i negira temeljna ljudska prava, principe pravne države i vladavinu prava – stoji u priopćenju koji potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak

Dodaju da su Crnoja i drugi članovi Odbora za branitelje HDZ-a tvrdili da za svoje izjave imaju podršku predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. – Crnoja i krug oko njega najavljivali su izradu liste hrvatskih izdajnika i liste agresora. Tražili su jači utjecaj Ministarstva branitelja na sadržaj školskih udžbenika, smatrajući da se o Domovinskom ratu piše premalo. Najavili su snažan utjecaj na financiranje filmova o Domovinskom ratu koji se inače snimaju novcem poreznih obveznika, smatrajući da dosadašnji filmovi s ovom temom nisu vjerodostojno prenosili istinu o Domovinskom ratu. Već same Crnojine najave ovih morbidnih ideja i prije no što je imenovan ministrom  trebale su biti dovoljne vladajućoj većini da ne potvrdi njegovo imenovanje – pišu iz HHO-a te dodaju kako su izjave ministra, koje su otišle u svijet, "nanijele neprocjenjivu štetu ne samo novoj Vladi već i slici Hrvatske u svijetu". 

"Crnojino djelovanje najmanji je teret za Crnoju osobno"

– Crnoja nije smio biti imenovan već i zato što su najave takvih lista krajnje retrogradne i politički i sigurnosno vrlo opasne. Poznato je da je objavljivanje takvih lista u povijesti čovječanstva dovodilo do linča i fizičkih likvidacija. Nova hrvatska vlast trebala je biti svjesna činjenice da je izrada ovakvih lista tijekom povijesti obično bila uvod u progone i zločine. Ponuđene liste neodoljivo podsjećaju na slične liste koje je radio jugoslavenski komunistički režim, a koje su bile pretekst za likvidacije i hapšenja. Crnoja i oni koji ga podržavaju htjeli su vratiti na scenu preživjeli politički model SUBNOR-a, jugoslavenske boračke organizacije, koji je političkim arbitriranjem bio udarna pesnica Komunističke partije i najrigidnijeg dijela jugoslavenske dikatatorske vlasti – pišu iz HHO-a te dodaju kako je vlast "tvrdoglavo" podržavala Crnojine izjave. 

Kažu da se politički vrh počeo distancirati od izjava Crnoje tek kada su se u javnosti pojavili podaci "o njegovoj lažnoj prijavi u Samoboru kraj Zagreba, u baraci sklepanoj od dasaka na ledini koju mu je na raspolaganje daoSamobor". 

– Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora (IO HHO) smatra da Crnoju treba razriješti dužnosti ministra zbog njegovih ideja koje, nažalost, dijeli i dio hrvatskog političkog vrha – piše u priopćenju HHO-a koji poziva premijera Tihomira Oreškovića "da presiječe ovu medijsku trakavicu i donese odluku o tome može li Crnoja biti ministar u njegovoj Vladi".  – Crnojino djelovanje najmanji je teret za Crnoju osobno. Ono je prije svega teret za premijera Tihomira Oreškovića i njegovu Vladu, Sabor koji ga je potvrdio, kao i za cijelu Hrvatsku – stoji u priopćenju predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička.

>>'Dajemo premijeru 24 sata da smijeni ministra Crnoju, inače ćemo pokrenuti postupak za opoziv u Saboru'

>>Mijo Crnoja: Ja sam vlasnik zemljišta, mogu ga prodati drugi dan

>>SDP: Tražit ćemo uskratu povjerenja ministru branitelja. HDZ: Hajka jer je najavio registar izdajnika

Komentara 52

PP
pp
12:38 27.01.2016.

"Crnoja i krug oko njega najavljivali su izradu liste hrvatskih izdajnika i liste agresora. Tražili su jači utjecaj Ministarstva branitelja na sadržaj školskih udžbenika, smatrajući da se o Domovinskom ratu piše premalo. Najavili su snažan utjecaj na financiranje filmova o Domovinskom ratu koji se inače snimaju novcem poreznih obveznika, smatrajući da dosadašnji filmovi s ovom temom nisu vjerodostojno prenosili istinu o Domovinskom ratu. Već same Crnojine najave ovih morbidnih ideja" - daj mi reci što je tu morbidno? Čini se da Čičku nisu samo hlaće pale, već mu je i pamet dosta slobodna da odluta...

KB
kbr
12:27 27.01.2016.

financiranje filmova o DR je morbidna ideja, moj Čičak ti si skroz puko

Avatar aunick
aunick
12:36 27.01.2016.

Cicak nije mlogo mucila objava osbnih podataka boraca domovinskog rata. Njegova retorika je tu izostala, zatajila. Da, on je ljevicar po profesiji i toga se on i drzi. Ako je napravljena lista onih koji su se borili za Hrvatsku pocemu bi to bilo retardirano napraviti i listu onih koji su napadali, protiv kojih se moralo boriti. Prizivat lgiku u razmjeni pogleda sa ljevicarima je gubljenje vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije