Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve stabilnije

Ponovo otvorena autocesta Zagreb-Rijeka. Voze i vlakovi

snijeg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/12
07.02.2015.
u 23:50

HGSS je sinoć spašavao domare iz planinarskog doma Hahlić, a na Krčkom mostu bura je puhala rekordnih 224 km/h

Slab snijeg pada u pojedinim dijelovima unutrašnjosti, ali situacija se stabilizirala. Tijekom noći u Zagrebu je palo 14 novih centimetara snijega, a najviše snijega noćas je palo u Varaždinu - 29 centimetara.

HAK je izvijestio da je u 23.15 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb otvorena za sve skupine vozila. Danas su ponovo počeli prometovati i vlakovi na relaciji Rijeka-Zagreb

Pretežno oblačno

Vrijeme će danas biti pretežno oblačno s povremenom kišom na Jadranu, a snijegom u unutrašnjosti. Tijekom dana očekuje se i postupan prestanak oborina i to najprije na Jadranu gdje će se i djelomice razvedriti. U unutrašnjosti će puhat umjeren sjeverac, na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, piše portal vrijeme.net.

Temperature će sutra pasti debelo ispod ništice. Najniža temperatura bit će u unutrašnjosti između -11 i -6 stupnjeva Celzijevih, ponegdje i niža, a na Jadranu od -2 do 4 stupnja Celzijeva. Najviša dnevna između -2 i 3 stupnja, na Jadranu od 6 do 11 °C.

Na Krčkom mostu bura je jučer puhala brzinom od 224 kilometra na sat što je dosad najviša izmjerena vrijednost na tom mjestu, piše Novi list. Prije ovog rekorda, najveća izmjerena brzine bure na Krčkom mostu bila je 221,8 km/h.

HGSS je noćas oko ponoći uspješno dovršio akciju spašavanja domara iz planinarskog doma Hahlić. Domari su se uputili odraditi svoje dežurstvo, no unatoč iskustvu, puknula je dereza i domare ostavila na zaleđenoj strmini. Spašavalo ih je 19 pripadnika HGSS-a s jednim sanjkama i tri vozila.

Foto: HGSS

– Zbog trenutnih snježnih uvjeta diljem zemlje kao i najavljenih padalina tijekom narednih dana upozoravamo sve vozače na povećani oprez, a naročito planinare i izletnike da se dobro informiraju o uvjetima koji vladaju na područjima u koja žele ići te ne poduzimaju rizične pohode. U ovakvim uvjetima se znatno povećava mogućnost nesreće, a dolazak pomoći je zbog neprohodnosti cesta i putova vrlo otežan. Za sve koji se ipak odluče za odlazak, redovito ćemo vas obavještavati o stanju i poteškoćama sa terena stanica HGSS-a – apelirao je HGSS.

HAK je pak izvijestio kako je od 8.30 sati za sav promet otvorena je autocesta A7 između Drage i Šmrike kao i državna cesta DC68 čvor Orehovica-Šmrika. Od 07 sati dionicom državne ceste DC3 Kikovica-Delnice mogu prometovati sve skupine vozila osim kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama, uz obaveznu zimsku opremu.Od 23.15 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb, otvorena je za sve skupine vozila.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupinu vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog magle vidljivost je smanjena na 50-100m na dionici autoceste A1 Zagreb-Karlovac. Na Istarskom ipsilonu zabrana je prometa za vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i za priključna vozila za vrijeme zimskih uvjeta na cestama.

Za sav promet zatvorene su: DC42 Poljanak, DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, Sljemenska cesta u Zagrebu (otvorena je sa zagorske strane), ŽC3253 Košutica-Mlaka, ŽC5062 Ravno-Lukovo-Bribir, ŽC5110 Klenovica-Alan, ŽC5146 Krasno-D.Kosinj.

Samo za osobna vozila otvorene su: DC3 Delnice-Zdihovo, DC42 Stubica-čvor Vrbovsko-Ljuboština, DC203 GP Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar,
DC501 Gornje Jelenje-Meja, ŽC5032 Crni Lug-G. Jelenje, ŽC 5068 Fužine-Zlobin, ŽC5069 Ravna Gora-Mrkopalj, ŽC5191 Mrkopalj-Tuk, ŽC5806 Mrkopalj-Begovo Razdolje, ŽC5030 cesta za Platak, LC58060 Sunger-Brestova Draga, ostale državne, županijske i lokalne ceste kroz Gorski kotar.

Zatvorena pruga Ogulin - Rijeka

Danas u 15 sati za sav promet otvorene su dionice pruge Ogulin – Rijeka i Ogulin – Knin, nakon što su zbog ekstremnih vremenskih uvjeta bile zatvorene od petka 6. veljače u 14 sati. Tijekom poslijepodneva su tako krenuli prvi vlakovi iz Rijeke prema Zagrebu i obratno, odnosno iz Zagreba prema Splitu i obratno. Zbog otežanih uvjeta prometovanja na tim dionicama, osobito na pruzi Oštarije-Knin-Split, još su moguća veća kašnjenja (oko 60 minuta). Dežurne ekipe HŽ Infrastrukture sa svom raspoloživom mehanizacijom su i dalje na terenu te nastoje održati pruge u Lici i Gorskom kotaru prohodnima, unatoč snježnim zapusima koji na nekim mjestima dosežu visinu i od dva metra. Na svim ostalim prugama na mreži HŽ Infrastrukture željeznički promet teče bez prekida, s kašnjenjima od 5 do15 minuta.

Zbog nestanka napona (uzrokovanog padom stabala na kontaktnu mrežu) putnički vlak koji vozi na relaciji Novska - Sunja - Zagreb stajao je u kolodvoru Hrvatska Dubica 190 min. Dežurne ekipe su kvar na kontaktnoj mreži otklonile u 8.30 sati te je potom vlak mogao nastaviti putovanje.

Također jutros do 8 sati otkazana su 2 putnička vlaka na relaciji Novska-Zagreb i Karlovac-Zagreb te jedan prigradski na relaciji Savski Marof-Zagreb Glavni kolodvor.

>> Snijeg izazvao kaos: Zatvorene pruge, bez struje 7500 kućanstava

Komentara 4

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
10:53 07.02.2015.

To vam je Al Gore-ovo "Globalno Zatopljenje". Al Gore je rekao prije nekoliko godina da ce se do 2013 sjeverni i juzni pol otopiti. A led na sjevernom i juznom polu nije nikad bio deblji! Ali bitno da je haracac na plin zivota nametnut slugama. Mora se uspostaviti totalitarni rezim cipiranih sluga i Novog Svjetskog Poredka i globalne svjeteske vlade.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
12:21 07.02.2015.

što je to dereza? znam za selo pokraj čazme ali ne znam što je to. i što je bilo sa planinarskim domom, se srušila?

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
09:35 08.02.2015.

sada bi trebali biti sretni što je ponovo otvorena a ne bi se zapitali zašto jedna moderna zemlja krahira kod malo većeg snijega?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije