Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješan povratak

HGSS-ovci spustili s Kavkaza pronađena tijela i pokopali ih

alpinisti kavkaz (1)
Foto: HGSS
1/4
19.07.2012.
u 10:42

Na istom ledenjaku iste stijene Križa Ušbe danas su smrtno stradala dvojica od šestorice ukrajinskih alpinista, dok se još dvojica nalaze zarobljena visoko u stijeni

Tijela alpinista pronađenih na Križu Ušbe spuštena su s Kavkaza i u svečanoj ceremoniji pokopana na groblju alpinista u podnožju Ušbe u selu Mestija. Uz pomoć lokalnih zdravstvenih djelatnika, pripadnici ekspedicije HGSS-a i HPS-a koji u Gruziji tragaju za kolegama koji su nestali prije 38 godina uzeli su uzorke tkiva za analizu DNK. Nakon proučavanja pronađenih dijelova opreme i značke HGSS-a članovi ekspedicije gotovo su sigurni kako je jedno od pronađenih tijela ono davno nestalog kolege Viktora Tabakovića.

Identitet druge dvojice nije bilo moguće utvrditi na licu mjesta. Je li pronađen i drugi davno nestali hrvatski alpinist i gorski spašavatelj Nenad Čulić, pokazat će rezultati analize DNK. Hrvatska ekspedicija prva je nakon toliko godina došla tragati za nestalima i zato je zapamćena u Gruziji.

Iako je Ušba, zahvaljujući HGSS-ovcima koji su unatoč iznimno opasnoj akciji spašavanja uspjeli s ledenjaka na nadmorskoj visini od oko 3000 metara spustiti tijela čak 1600 metara niže i tridesetak kilometara dalje, "vratila" trojicu alpinista, istovremeno je uzela i dvojicu novih.

Na istom ledenjaku iste stijene Križa Ušbe danas su smrtno stradala dvojica od šestorice ukrajinskih alpinista, dok se još dvojica nalaze zarobljena visoko u stijeni i u nepoznatom stanju te trebaju hitnu akciju spašavanja. U pomoć su upućene lokalne ekipe, no budući da nakon raspada Sovjetskog Saveza na tom području nema razvijene gorske službe spašavanja, nije isključeno da se naši pripadnici već danas, nakon obavljenog teškog transporta, ponovno vrate na isti ledenjak i stijenu pomoći ugroženim ukrajinskim alpinistima.

Komentara 2

OB
-obrisani-
13:30 19.07.2012.

Najbolje je biti u sigurnosti fotelje, jedino mi može strop pasti na glavu. dakako svaka pohvala našim ljudima iz HGSS-a.

DA
danebi
14:02 19.07.2012.

Tako se moze baciti zivot....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije