Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka se dnk analiza

HGSS-ovci se s Kavkaza vraćaju četiri dana ranije

ekspedicija (1)
GSS
21.07.2012.
u 10:57

Kako bi identifikacijom putem DNA analize konačno utvrdili radi li se o prije 38 godina stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Čuliću i Viktoru Tabakoviću, izuzetno je važno da uzeti uzorci što prije dođu u Hrvatsku

Nakon uspješno obavljene akcije potrage na Kavkazu, gdje je naša četveročlana ekipa (Berljak, Alikalfić, Pezer, Kamenjarin) pronašla tijela trojice stradalih alpinista, te ih dostojno sahranila na groblju podno Ušbe u selu Mestija u Gruziji, organiziran je raniji povratak u Hrvatsku, priopćili su iz HGSS-a.

Naime, povratak ekipe bio je predviđen za 26. srpnja, ali pošto su u izvanredno brzom roku, unatoč izuzetno teškim i zahtjevnim uvjetima, izvršili sve potrebne radnje, od pronalaska tijela, uzimanja uzoraka za DNA analizu te sahranjivanja tijela, povratak ekspedicije očekuje se u nedjelju, letom iz Istanbula, s dolaskom u Zagreb u 10.15 sati.

Kako bi identifikacijom putem DNA analize konačno utvrdili radi li se o prije trideset i osam godina stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Čuliću i Viktoru Tabakoviću, izuzetno je važno da uzeti uzorci što prije dođu u Hrvatsku, da se, zbog nemogućnosti odgovarajućeg spremanja tokom transporta izbjegne dodatno propadanje i da bi identifikacija DNA analizom bila moguća, napominju iz HGSS-a.

Da je mogao birati, Viktor bi umro baš ovako, u planinama

Komentara 2

FE
Felicijen
16:45 21.07.2012.

Dečkim sretan povratak iz tužne misije...

VI
Vito
08:19 22.07.2012.

Nakon uspješno obavljene akcije potrage na Kavkazu ...zbog nemogućnosti odgovarajućeg spremanja tokom transporta izbjegne dodatno propadanje i da bi identifikacija DNA analizom bila moguća, napominju iz HGSS-a. Nije li tu nešto čudno? Krenuli u potragu, aočito se nisu nadali pronalaženju..... Kako to mislim? Nisu uzeli odgovarajući spremnik za uzrke tkiva... Kako je moguće otići u potragu i zaboraviti najbitniji predmet - hladnjak u kojem se može održavati tkivo na hladnom duže vrijeme... Uz današnju tehnologiju izrade leda teško je opravdati da nisu u mogućnosti nabaviti, a bili su na ledenjaku, u snijegu, u gradu, u zrakoplovu, svugdje gdje se do leda može lako doći...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije