Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatni detektivi

HGK: Raste potreba za detektivskim uslugama

Privatni detektiv
Foto: Thinkstock
01.01.2015.
u 13:37

Fizičke osobe, odvjetnici, investitori, menadžeri, osiguravajuća društva, šefovi sigurnosnih ureda tvrtki i korporacija, banke i trgovački lanci iz RH najčešći klijenti

U Hrvatskoj u posljednjih pet godina primjećujemo sve veću potrebu za uslugama detektiva, koje se odnose na sigurnosni konzalting, pomoć menadžerima, upravi i vlasnicima tvrtki u odlučivanju oko poduzimanja mjera u kriznim situacijama, poslovanja s trećom osobama ili tvrtkama, preuzimanja i/ili preustroja tvrtki, ljudskim resursima, zaštiti intelektualnog vlasništva, zaštiti poslovnih tajni, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore.

To upućuje, kako se navodi, na sve veću potrebu tržišta za uslugom sigurnosnog business intelligence-a, s obzirom da faktor pravodobne informacije predstavlja prednost/profit i ima svrhu stvaranja prednosti na tržištu.

Privatni detektivi u Hrvatskoj

Privatni detektivi u Republici Hrvatskoj legalno i uspješno djeluju od 1996. godine pa posao privatnog detektiva već odavno nije samo praksa razvijenih europskih zemalja. U travnju 2014. godine u sklopu HGK pri Udruženju istražnih i zaštitnih djelatnosti osnovana je i Grupacija istražnih djelatnosti.

Osnovna zadaća grupacije je otklanjanje predrasuda o ograničenosti detektivskih usluga i proširenje spoznaja da su privatni detektivi znalci procjene, tragači za podacima, kreatori pravovremene i pravilno oblikovane informacije i pouzdani savjetnici.

“Časnik u sigurnosnoj službi treba imati vruće srce, hladnu glavu i čiste prste" rekao je prvi sovjetski obavještajac F. E. Đeržinski, a njegov moto i danas vrijedi za privatne detektive.

Potencijalni klijenti često imaju iskrivljenu predodžbu o detektivima, koja se često temelji na filmskim i literarnim likovima, nisu dovoljno informirani o opsegu detektivskih usluga te ne prepoznaju prednosti korištenja detektivskih usluga pri rješavanju problema.

Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 110 osoba s licencom privatnog detektiva, od toga je devet registrirano kao obrt, a 11 kao trgovačko društvo.

Najčešći klijenti privatnih detektiva su uz fizičke osobe, odvjetnici, zatim investitori, menadžeri, osiguravajuća društva, šefovi sigurnosnih ureda tvrtki i korporacija, banke i trgovački lanci iz Hrvatske, EU i šire. Detektivske agencije i uredi veoma uspješno surađuju s mrežom detektiva u Europi i svijetu, s MUP-om, Državnim odvjetništvom i Carinom RH.

>>Radnik kojeg su pratili detektivi: Ovo je osveta, jer sam se suprotstavljao direktoru

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
21:44 01.01.2015.

Slažem se evo ja trebam jednog kako bi istražio one izjave o vlasnicima Ine ili one koje je rekla Vesna Balenović i Slavku Liniću. Za jednu mirovinu koliko bi mogao istraživati jer bih se odrekao tjedna na moru u tu svrhu ?

OB
Objektivno...
19:20 01.01.2015.

Da Državno odvjetništvo više radi svoj posao bilo bi manje posla za privatne detektive

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije