Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S POSADOM KANADERA Večernjakovi novinari sa zračnim vatrogascima pri gašenju

Heroji u zraku

kanaderi-txt.jpg
import
26.07.2007.
u 21:21

Ako ste dosad mislili da su u posadi kanadera samo vrhunski izvježbani gasitelji, od jučer na požare iza debelih avionskih stakala vrebaju i kamere fotoreportera i oštra novinarska pera. Jer, reporteri Večernjeg lista jučer nisu bili u laganom promotivnom, rekreacijskom letu, već smo na djelu gledali hrabru posadu kanadera predvođenu iskusnim kapetanom Damirom Jurišićem, kopilotom Josipom Jandrićem i njihovim mehaničarom.

Izbliza smo promatrali kako se gasi požar nošen jakim sjeverozapadnjakom pokraj mjesta Galovca gdje je u blizini prvih kuća gorjelo nisko raslinje, makija i dio hrastove šume. Uoči ulaska u zrakoplov strah u kosti pokušao nam je utjerati kapetan, pukovnik Damir Jurišić, kazavši da kanader nije putnički zrakoplov u kojemu vožnja izgleda kao putovanje autobusom.

 Znoj se slijeva
– Unutra je užasno vruće, a turbulencije su snažne. Tko nema čvrst želudac, neka ne ulazi u avion – poručio nam je Jurišić zamjećujući kako sam izgubio nešto boje u licu.

Nakon višesatnog čekanja u aerobazi Zemunik, konačno smo se kolega fotoreporter Hrvoje Jelavić i ja ukrcali u kanader. Avion rula pistom, uzdiže se i negdje uz obalu oštro ponire grabeći u svoj trbuh tih nešto više od 6000 litara mora.

Unutra je doista užasno vruće, znoj se slijeva, sparno je, a turbulencije se smjenjuju. Gasimo požar koji je, vraćajući se iz trodnevne akcije u Makedoniji, gdje je uspješno obuzdala užasan požar u predgrađu Bitole, prva zamijetila posada toga kanadera u 15.57 sati.

Let od mora do požarišta lagan je, gotovo ugodan, a onda počinje podrhtavanje, poniranje prema najjačoj vatri, ispuštanje morske vode i onda neugodno naglo podizanje, turbulencija. Doista samo za ljude jakog želuca.
Počinjem još više cijeniti ljude koji čine posade kanadera jer oni imaju smjene od po 7 sati s bezbroj naleta, a najviše 80 u jednom danu, i to u vrlo teškim uvjetima.

Samo za najbolje
Jedna druga posada jučer je tako počela gasiti požar kod otočića Rivnja nedaleko od Zadra, a nastavila je na Šolti i završila u Konavlima.

I stoga je jasno da kanaderima upravljaju samo najbolji i najiskusniji iza kojih je i po desetljeće letenja u više razina obuke.


Rivanj zapalila baka s roštiljem!

U Zadarskoj županiji jučer je gorjelo na devet mjesta. Prekjučerašnji veliki požar na otočiću Rivanj, kad su helikopteri u posljednji tren evakuirali žene s djecom, jučer poslijepodne ponovno je buknuo, a zapovjednik zadarske vatrogasne postrojbe Željko Šoša tvrdi kako je požar izazvala baka koja je prekjučer pokušala pripremiti roštilj! Između Galovca i Zemunika te Prkosa oko podneva je jučer buknuo veliki požar koji je došao nadomak kućama i koji se ponovno razbuktao oko 16 sati. Turističko naselje Crvena luka bilo je u opasnosti oko 14 sati. I taj je požar lokaliziran, kao i požar na Bilom brigu i u Vrsima, a osim požara kod Gorice, Prkosa i Debeljaka, gdje je vatra zahvatila hrastovu šumu, najteže je bilo na području Velikog rujna na Velebitu, gdje je požar do zaključenja ovog broja bio izvan kontrole vatrogasaca i koji se ozbiljno približio Nacionalnom parku Paklenica te gutao borovu šumu. (S. F., F. Š.)


Spas Šolte

Vatrena stihija koja je posljednja tri dana bjesnila otokom Šoltom progutala je oko 400 hektara borove šume, maslinika i niskoga raslinja. Iz zraka Šolta sada izgleda kao otok s crnom mrljom na sebi. Srećom po Šoltane, sva naselja su obranjena. Vatra je jučer ujutro zaustavljena naporima vatrogasaca i mještana. (M. V.)


Istra gori

Kod Peroja u blizini autokampa i Rovinja gorjelo je jučer popodne. Iza 13 sati požar je zahvatio brdo Sveti križ između turističkih naselja Valalta i Amarin. Tek kad je iza 15 sati stigao kanader požar je lokaliziran i stavljen pod kontrolu. Izgorjelo je šest hektara. (F. Ž., M. M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije