Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZIMIR PULASKI

DNK analiza kostura potvrdila ono u što se vjerovalo o poljskom generalu

Kostur
Foto: GettyImages
07.04.2019.
u 11:16

Kazimir Pulaski pokazao se velikim poljskim borcem za slobodu, a kasnije je bio jedan od pomoćnika prvog američkog predsjednika Washingtona

Istraživanja koja su proučavala tijelo poljskog generala Kazimira Pulaskog pokazala su da popularni general ipak nije bio ono što su njegovi suvremenici vjerovali. Kako piše Guardian, on je bio ona, a možda i interseksualac.

Dokumentarac Washingtonskog Smithsoniana ispituje povijest Kazimira Pulaskog, poljskog konjanika koji je bio jedan od štićenika prvog američkog predsjednika George Washingtona.

Istraživanje se pokrenulo nakon što je spomenik generalu trebao biti uklonjen iz Georgije. Kosti generala nalazile su se u metalnoj kutiji ispod spomenika koji je podignut daleke 1854. godine. .

- Kostur je u potpunosti ženski -  govori dr. Burns.

Iako se prvotno postavljalo pitanje da li je uopće u pitanju kostur legendarnog generala, mitohondrijskim istraživanjem DNK-a jednog od njegovih praunuka dokazano je da to jesu njegove kosti.

General Pulaski rođen je u aristokratskoj katoličkoj obitelji u Poljskoj. Pokazao se kao izvrstan borac u invaziji Rusa na Poljsku 1772., a pet godina poslije herojski se borio na strani Amerikanca protiv Engleza. Iako se nikad nije ženio, znanstvenici vjeruju da je general bio uvjeren u svoju muškost zbog čega je moguće da je imao karakteristike oba spola.

Prema medicinskoj literaturi biti interseksualcem značilo je da imaju karakteristike - genitalne, kromosomalne i hormonalne - koje ih stavljaju izvan "platonskog ideala da za svaki spol postoji jedan, univerzalan razvojni put i ishod".

Brutalna osveta 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Jopa
Jopa
12:01 07.04.2019.

Dnevna doza rodne ideologije.

MA
marijaqwer
12:19 07.04.2019.

Večernjakovi novinari kopiraju , izmišljaju ,prenose ne važne detalje, pišu reklame, ...., , a gdje su vijesti????

DU
Deleted user
21:28 07.04.2019.

Seljački rečeno- kako je kao muško imao praunuke ako je na kraju ispao žensko...... čovjeku svaka čast, ali....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije