Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMAKNUĆA Krije li Barbarin rov čak osam nestalih fratara

Hercegovački fratri ubijeni u Hudoj jami

13.03.2009.
u 23:00

Osam nestalih hercegovačkih franjevaca, koje su odveli partizani nakon svršetka rata, u svibnju 1945., vjerojatno leže u užasavajućim prokopima Barbarina rova u slovenskom selu Huda Jama.

Svjedočanstva
Vicepostulatora Postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” to drži mogućim jer su neki hercegovački fratri posljednji put viđeni u logorima u Sloveniji. Fra Emil Stipić zadnji je put viđen u okolici Slovegradeca. Svjedok je mladomisnike fra Luju Milićevića i fra Svetislava Markotića vidio večer prije nestanka kod Maribora, između 15. i 21. svibnja.

Profesor glazbe fra Bruno Adamčik, prema riječima svjedoka, nije mogao ići dalje te je ostao u malome mjestu u blizini Celja gdje mu se gubi trag. Bez spoznaje o posljednjem mjestu viđenja, Provincija traži još četiri franjevca s križnoga puta: fra Anđelka Nuića, fra Jenku Vasilja, fra Danu Čolaka i fra Tihomira Zupca.

- Na grobištu u Maclju pronašli smo posmrtne ostatke fra Metoda Puljića, fra Darinka Mikulića i fra Julijana Petrovića.

Šutnja politike i medija
Za njihovu i smrt još 18 svećenika i bogoslova, godine 1998. Fran Živičnjak u svojoj knjizi “U vječni spomen” okrivio je još živoga Zagrepčanina Stjepana Hršaka, ali Državno odvjetništvo RH s tim ništa nije uradilo.

Čudi nas gotovo posvemašnja šutnja hrvatskih političara i velikoga dijela razvikanih javnih glasila glede iskapanja u Hudoj jami, ali i glede drugih komunističkih zločina. Trebamo otkrivati istinu, uklanjati zablude i na pravim temeljima graditi budućnost, a jedna od istina je da su Britanci omogućili, Tito naredio, a određeni komunisti pobili bez suda mnoštvo vojnika i civila s križnoga puta.

Jedan od tih odreda, otkrili smo, bila je i ubilačka četa sastavljena od biranih komunista koju su Britanci uvježbavali na otoku Visu, a koja je došla u Hercegovinu i, između ostaloga, pobila i fratre u Širokome Brijegu, nastavila prema Kninu i svoj krvavi posao zapečatila na Kočevskom rogu, pobivši oko 13.000 Hrvata.

Brojila je oko 80 pripadnika i nije se borila, nego je u zavjetrini bitke odrađivala dodijeljenu joj zadaću. Nadam se da ćemo, kao društvo, steći dostatno snage suočiti se sa svojom komunističkom prošlošću te kao čovjekoljubi i domoljubi pristupiti izgradnji jedine nam domovine, za koju su pali i oni u Hudoj jami – oštar je fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

Od 66 pobijenih franjevaca, nađeno ih je 30, Vicepostulatura misli da je na tragu ostataka još dvojice, a za 34 još nema traga, osim ovoga u Hudoj jami. Prvi je fratar pogubljen 1942., drugi koncem 1944., a ostali od siječnja do srpnja 1945. U Jugoslaviji je robijao čak 91 franjevac iz Hercegovine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije