Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR I izbor novoga Vijeća HRT-a pretvorio se u prigodnu političku aferu

Hebrang: S. Jašić ne zna da Sabor nadzire HRT

14.10.2005.
u 19:28

Izbor novih članova Vijeća HRT-a od ljetos se vuče kao svojevrstan slučaj, a u jučerašnjoj se završnici još jednom vidjelo u kojoj je mjeri odabir tijela koje nadzire rad i programsku koncepciju HTV-a osjetljiva tema.

Prekjučer je naime iznenada sazvan Odbor za medije na kojemu je određeno petero kandidata za novo Vijeće čije se imenovanje jučer našlo pred Saborom. HDZ je predložio Jurja Njavru i Želimira Mesarića, oporba šeficu GONG-a Suzanu Jašić i Zdenka Ljevaka, a predstavnica nacionalnih manjina je Darinka Janjanin.

 Iako se na prvi pogled sve činilo u redu jer su kandidature utvrđene jednoglasno, potpredsjednik Odbora za medije, HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang, prosvjedovao je jučer zbog kandidiranja S. Jašić za još jedan mandat, budući da ona ne zna, kaže, da prema zakonu Sabor nadzire HRT, a ne obrnuto. Izazvao ga je pak zahtjev S. Jašić Vijeću da osudi Hebranga zbog napada na HTV.

On, međutim, kaže, da napadao nije nikoga, već je kao zastupnik kritizirao poslovanje HRT-a na temelju izvješća koje je Vijeće dostavilo Saboru. Hebrang štoviše sumnja da je predsjednica Odbora Željka Antunović (SDP) sazvala sjednicu pola sata prije održavanja znajući da on ne može biti nazočan. Hebrang bi se naime odmah bio suprotstavio kandidaturi S. Jašić, a ovako će, najavljuje, svoj stav iznijeti na plenarmoj sjednici.

Ž. Antunović objašnjava međutim da je svemu krivo HDZ-ovo kašnjenje, a da je ona željela da Vijeće bude izabrano barem koji dan prije 17. listopada kad sadašnjemu istječe mandat. HDZ-ov je prijedlog stigao tek prekjučer u podne i ona je, kaže, odmah sazvala sjednicu kako bi kandidate mogli proslijediti Saboru na glasovanje.

Antunović dodaje da je HDZ-ove kandidate proslijedila i oporbenim klubovima, koji su odgovorili da im je važno samo da pred Sabor dođu dva oporbena kandidata, pa se neće miješati u HDZ-ov odabir. Na samoj sjednici Odbora članovi iz HDZ-a Nevenka Majdenić i Ivica Klem glasovali su za svih pet kandidata nakon konzultacija s predsjednikom Kluba HDZ-a Lukom Bebićem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije